De Waal Palen – “Altijd als eerste op de werf”

De Waal Palen is een referentie voor de plaatsing van grondverdringende schroefpalen. Te weinig bekend is de expertise op het vlak van paalwanden. Focus en specialisatie, dat zijn de kernwoorden van het succes van De Waal.

De Waal Palen vormt samen met onder meer Wig Palen (Oostende) de funderingspoot van de Willemen Group uit Mechelen. Met ongeveer 125 werknemers en een 30-tal machines worden funderingswerken uitgevoerd in heel België en geregeld ook in Frankrijk en Nederland. In Polen is het zusterbedrijf De Waal Polska actief. “Er bestaan verschillende funderingstechnieken,” licht gedelegeerd bestuurder Olivier Rens toe. “Met De Waal Palen en Wig Palen zijn we marktleider op het vlak van de grondverdringende schroefpalen. Daar halen we meer dan de helft van onze omzet van 30 miljoen euro mee.”

Trillingsvrij

Steeds meer architecten en studiebureaus schrijven grondverdringende schroefpalen voor. Dat is geen toeval. Je kan deze techniek op bijna alle plekken toepassen. De werken verlopen trillingsvrij, er is dus weinig tot geen lawaai. Een ander voordeel is dat er geen grond moet worden weggehaald. En de ondergrond in België leent zich doorgaans tot deze techniek. Met deze techniek kan je erg gemakkelijk tussen bestaande woningen werken en dat is niet onbelangrijk in ons volgebouwde land. Het afgeleverde product is van goede kwaliteit en als er zich toch een probleem voordoet, wordt het meteen opgelost. De Waal Palen kan werk snel uitvoeren door de inzet van gekwalificeerde medewerkers en van een up-to-date machinepark.

Als eerste op de werf

De Waal Palen werkt meestal als onderaannemer. Slechts 10 tot 15 % van de werken wordt rechtstreeks in opdracht van de bouwheer uitgevoerd, bijvoorbeeld voor heel grote projecten van SEA-Tank Terminal of Katoennatie. “In onderaanneming werken heeft invloed op onze manier van werken,” zegt Olivier Rens. “Zodra alle vergunningen in orde zijn, is De Waal Palen de eerste onderaannemer die wordt gebeld. Onze klanten verwachten dat we meteen in actie treden en de funderingswerken uitvoeren binnen enkele weken. Door onze capaciteit zijn we in staat om snel op die vraag in te spelen. Met onze 30 machines zijn we doorgaans op een werf of 25 bezig.”

Palen én wanden

De Waal Palen focust bewust op een beperkt aantal technieken, zoals die van de grondverdringende schroefpaal, maar wil daar dan zeer goed in zijn. De medewerkers, arbeiders en bedienden, moeten over een goed profiel beschikken en worden intern opgeleid, want de gebruikte techniek is zeer specifiek. Het bedrijf kijkt ondertussen in de richting van andere technieken, volgens hetzelfde principe: focus en specialisatie. “We willen bekend staan als bedrijf waar je terecht kan voor palen én wanden,” zegt Olivier Rens. “Naast de grondverdringende schroefpalen werken we onder meer met kokerpalen en prefab heipalen. Daarnaast kunnen we ook palen- en berlinerwanden aanbieden. Dit zijn grondkerende wanden die vereist zijn voor sommige bouwsites, waar ondergrondse niveaus worden aangelegd.”

Olivier Rens

Voshol 6A, 9160 Lokeren

Tel.: 09-340 55 00

info@dewaalpalen.be, www.dewaalpalen.be