Businesstip: vijf kledingadviezen, omdat de eerste indruk telt!

“Contrasteer als u wilt overtuigen, ‘ton sur ton’ om te netwerken”

Dat de eerste indruk in de zakenwereld erg belangrijk is, ontkent niemand. En dus speelt kleding in uw professionele contacten een cruciale rol. Maar wanneer bent u ‘goed gekleed’? We vroegen het aan ‘personal stylist’ Katleen Lybaert, die op onze vraag vooral stijladvies geeft voor mannelijke ondernemers en managers.

Katleen Lybaert: “Een maatpak is niet noodzakelijk. Je kostuum moet vooral aangepast zijn aan jouw model.”
Katleen Lybaert: “Een maatpak is niet noodzakelijk. Je kostuum moet vooral aangepast zijn aan jouw model.”

1. Ken uw kleurtype.
Wie zich goed wil kleden, moet zijn kleurtype kennen. “Donkere of wintertypes hebben overwegend donkere haren, een donkere huid, felle ogen, …”, legt Katleen Lybaert uit. “Zij staan mooi met een zwart of antraciet kostuum, liefst zonder tekeningen, dat wel van wat opvallend materiaal mag zijn. Het noordelijke type of zomertype, eerder Duits of Scandinavisch, is meestal blond, met een lichte huid. Dit type kleedt zich best met een donkerblauw of lichtgrijs kostuum. Voor zakelijk overleg waarin hij overwicht wilt uitstralen, kiest dit type best voor donkerblauw. Het herfsttype ten slotte heeft eerder warme bruine ogen en warm kastanjebruin haar. Deze manager staat goed met bruine of donkerbruine pakken, eventueel in tweedstof voor een casual look. Zo versterkt je pak je gezichtskleur en uitstraling. Omgekeerd zal een zwart kostuum bij een zomertype nog meer kleur halen uit zijn al bleke gezicht.”
Maar hoe weet ik wat mijn kleurtype is? “Een tip: leg – bijvoorbeeld in de winkel – een zwart kostuum op uw ene schouder en een bruin of blauw kostuum op uw andere schouder en kijk welke kant van uw gezicht het beste uitkomt. Verwissel daarna voor de zekerheid, want iedereen heeft een goede en een slechte kant.”

2. Investeer in een goed kostuum.
“Een kostuum van 150 euro zal er altijd uitzien als een kostuum van 150 euro. Maar een maatpak is evenmin noodzakelijk. Je kostuum moet vooral aangepast zijn aan jouw model. In de meeste betere kledingzaken passen ze je pak aan tot het goed zit.”

3. Weet wat u wilt uitstralen.
“Voor een receptie of netwerkevent komt ‘ton sur ton’ vriendelijker, opener en socialer over: een hemd in donkergrijze tint onder een donker vest voor het wintertype, een blauw hemd of een hemd met blauwe tekening onder een blauw kostuum voor het noordelijk type, … Maar om te overtuigen, te onderhandelen of iemand aan te nemen kies je best voor contrast: een wit crème hemd onder een blauw vest of een wit hemd onder een antraciet vest bijvoorbeeld. Dit geldt ook voor de kleur van de das.”

4. Hou rekening met uw beroep.
“Een zakenbankier kleedt zich anders dan de directeur van een reclamebureau of een architect. Als je in een creatieve sector werkt, mag je dat uitstralen: gedurfder combineren, je persoonlijkheid tonen, meer opvallen met kleuren of accessoires, … Als het past bij je persoonlijkheid mag het wat nonchalanter. Maar slonzigheid is uiteraard àltijd uit den boze!”

5. De details zijn belangrijk.
“Je das mag je persoonlijkheid weerspiegelen. Naast het horloge en eventueel de ring is de das zowat het enige sieraad van de man. Je das moet ook passen bij je gezicht: geen dunne das bij een breed gezicht. En bij een lang gezicht zal een brede das die lengte juist niet accentueren. Ook de sokken zijn belangrijk. Je benen moeten in elk geval bedekt blijven. Ga altijd voor donkere sokken in een bijhorende kleur. Er mag een tekening in zitten, zolang het past in het geheel.”

Stefan Kerkhofs
(Foto: Walter Vranken)

Wilt u meer kleding- en of stijladvies, voor uzelf of uw medewerkers?
Katleen Lybaert helpt u graag verder: 0471-76 29 76, info@stylesolutions.be, www.stylesolutions.be. Zij geeft ook advies voor groepen of afdelingen (bijvoorbeeld het sales team) in uw bedrijf.