BERINGEN – Beringenaar Ringo Cruysberghs ontwikkelt wereldprimeur met volledig onzichtbare ramen

Ringo Cruysberghs
Ringo Cruysberghs

KOERSEL-BERINGEN – Ringo Cruysberghs uit Koersel-Beringen brengt met het zelf ontwikkelde Rinvisible een wereldprimeur op de markt: het enige, echte ‘invisible window’. Architecten wereldwijd breken al langer vruchteloos het hoofd hoe ze voor hun moderne woningen en gebouwen grote glaspartijen en glazen schuifdeuren kunnen creëren zonder zichtbare profielen. Rinvisble brengt de verlossing. Zelfs niet het minste stukje profiel blijft zichtbaar.
Het kostte Ringo Cruysberghs bloed, zweet en tranen om zijn uitvinding te lanceren. Naast de veeleisende dagelijkse leiding over zijn bedrijf Cruysberghs7, werkte deze ervaren Limburgse glaswerker ’s nachts en tijdens de weekends koortsachtig aan het technisch verfijnen van zijn geesteskind. Talloze schetsen en technische tekeningen werden gemaakt, eigenhandig timmerde hij prototypes in elkaar. Toen zijn uitvinding zo goed als op punt stond, zocht Ringo de nodige financiering om zijn product succesvol te lanceren én vroeg hij internationaal geldende octrooien aan om kapers op de kust af te weren.

Volledig onzichtbaar
Ringo Cruysberghs ontwikkelde een raamprofiel dat volledig onzichtbaar verwerkt wordt achter de buitenmuur en onder de vloer. Aan de binnenzijde voorziet de afwerking in een overschilderbare gipsplaat , hout , …  dat perfect aansluit bij het interieur. Het onzichtbare profiel in een hoogwaardige houtsoort wordt voor elk project op maat gemaakt, zodat architecten een maximale vrijheid krijgen voor zowel grootte als vorm van de ramen.

Belang van deze ontdekking
Rinvisible foto4Waarom zijn ‘onzichtbare’ ramen zo belangrijk? Ringo Cruysberghs:  “In moderne woningen met grote glaspartijen en schuiframen vervaagt de overgang tussen binnen en buiten. Wanneer je in je woonkamer zit krijg je een prachtig zicht op de tuin en de natuur buiten. Jammer genoeg doorbreken raamprofielen, hoe minimalistisch ook, dit samensmelten van binnen en buiten. Je kijkt daar steeds tegenaan. Voor schuifdeuren heb je dan weer het bijkomend nadeel dat de profielen leiden tot een niveauverschil waar je moet over stappen. Met de profielloze ramen en geautomatiseerde schuifdeuren van Rinvisible loopt het vloeroppervlak tussen binnen en buiten op hetzelfde niveau gewoon door.”

Slechte oplossingen
Tot voor de komst van Rinvisible moesten architecten zich voor moderne woningen tevredenstellen met minimalistische profielen of slechte technische oplossingen met een inkapseling van het glas zonder profielen. In dat laatste geval is er breekwerk nodig wanneer er iets met het glas scheelt. Bovendien dreigt er door vochtinsijpeling condensatie tussen de glasplaten.

Rinvisible foto3

Hoge isolatiewaardes
De profielloze ramen en schuifdeuren van Rinvisible passen perfect in een passiefhuis of lage-energiewoning. “Zowel het raam als de onzichtbare profielen hebben een bijzonder hoge isolatiewaarde. Daarnaast is Rinvisible volledig luchtdicht, waardoor het centraal ventilatiesysteem optimaal functioneert. Optioneel zijn verluchtingsroosters mogelijk. Ook zonnewerend glas vormt geen enkel probleem, raamverduistering werken we aan de binnenzijde volledig weg.”

Architecten overtuigen
Nu Rinvisible na de ontwikkelingsfase eindelijk op de markt komt, wil Ringo stap voor stap architecten en bouwers overtuigen. “We beginnen met Vlaanderen. Om de kwaliteit van het product en onze flexibiliteit maximaal te garanderen, houden we in de beginfase de productie van de profielen en de plaatsing volledig in eigen handen. Voor de schuifdeuren  werken we samen met Boon – Edam, dé referentie voor automatische schuifdeuren. Verder leggen we ons toe op het promoten van Rinvisible bij architecten en op de verdere technische ontwikkeling van het product. Uiteraard kijken we na verloop van tijd ook naar het buitenland. Mogelijk sluiten we dan licentieakkoorden met geselecteerde bedrijven, zodat ook zij het concept van Rinvisible mogen gebruiken.”

Meer info:
Rinvisible
Ringo Cruysberghs
Hoekstraat 14
3582 Koersel
T 011 25 40 86
M 0499 17 07 70
info@rinvisible.com
www.rinvisible.com

[nggallery id=201]