GENT – Verken de haven van Gent op het water

 

De haven van Gent biedt (in)direct werk aan meer dan 70.000 mensen.
Ook dit jaar organiseert het Havenbedrijf Gent tijdens de Gentse Feesten zijn traditionele rondvaarten in de haven. Van zondag 15 juli tot en met zondag 22 juli vaart het havenjacht Jacob Van Artevelde vier keer per dag de haven in. Gedurende anderhalf uur kan iedereen van op het water de haven van binnenuit beleven. De rondvaart is helemaal gratis.

Het vertrekpunt is de Rigakaai langs het Grootdok aan het begin van de haven (tegenover Weba). De Jacob Van Artevelde vaart van daaruit richting Kluizendok en terug. Onderweg ziet de bezoeker onder meer de chemische bedrijven, de Ringvaart rond Gent en de papierfabriek Stora Enso. Ook het Sifferdok (met onder meer de fruitsapterminals), de cluster van biobrandstofbedrijven aan het Rodenhuizedok en het Mercatordok (waar grote schepen met rollend materieel op en af naar Scandinavië vertrekken) kan je bewonderen, net als ArcelorMittal en tal van overslagkades.

De rondvaarten geven een uniek zicht op de haven van Gent, de economische motor van Oost-Vlaanderen waar 70.000 mensen (in)direct hun brood verdienen.