Nieuwe Top 500 van VKW Limburg onthult: omzet stijgt, rendabiliteit daalt

De gemiddelde omzet van de 500 grootste bedrijven in Limburg steeg in 2011 met 7,83 % ten opzichte van 2010. Dat blijkt uit de 27e editie van de Top 500, die VKW Limburg vandaag presenteerde. Belangrijke kanttekening: de gestegen omzet resulteerde niet in een hogere winst of rendabiliteit, en ook het eigen vermogen van bedrijven steeg niet, wat allemaal wijst op een structurele verzwakking. “We moeten dringend iets doen om de competitiviteit te verhogen,” waarschuwt Luc Cardinaels, voorzitter van VKW Limburg.

Luc Cardinaels en Elke Buelens met de nieuwe editie van de Top 500.

Luc Cardinaels: “De ‘heropleving’ van de Limburgse economie uit zich voornamelijk in een verhoogde omzet en tewerkstelling, maar de investeringen en de rendabiliteit volgen niet. En ook de export hinkt achterop, wat erop wijst dat het herstel vooral te danken is aan een gestegen binnenlandse vraag en niet aan een sterke vraag uit het buitenland, terwijl dat voor een open en kwetsbare economie als België toch erg belangrijk is. Dat, in combinatie met het uitblijven van een daadkrachtig relancebeleid en de blijvende onrust op de financiële markten en in de eurozone, maakt dat wij voorzichtig blijven over de toekomst.”

40-urenweek
Volgens de voorzitter moeten we dringend iets moeten doen om de competitiviteit van onze bedrijven op te vijzelen. “Wij opperen om maatregelen te treffen die het minst pijn doen, zoals het invoeren van een 40-urenweek. Want wat stellen 20 minuten langer werken per dag uiteindelijk voor als je daarmee je competitiviteit drastisch kan optrekken, zeker in de industrie. Maar daarvoor moeten sommige partijen wel hun trots aan de kant kunnen zetten.”  

Nieuwkomers
Opmerkelijk: Advocatenkantoor Monard-D’Hulst Hasselt schittert op plaats 499 en is daarmee het eerste advocatenkantoor in de geschiedenis dat de Top 500 van VKW Limburg binnentreedt. Ook bij de tien grootste bedrijven zien we een nieuwe naam opduiken: INEOS ChlorVinyls Belgium in Tessenderlo is meteen goed voor een vijfde plek.

De tien grootste Limburgse bedrijven in 2011:

1) Ford-Werke

2) Aperam Stainless Belgium

3) SKF Logistics Services

4) Power Tools Distribution

5) INEOS ChlorVinyls Belgium

6) Tessenderlo Chemie

7) Mobis Parts Europe

8) H. Essers en Zonen Internationaal Transport

9) Comfort Energie

10) Aldi