ARAT – Oud en nieuw verenigen

Philip Baelus en Bart Callaerts.
Bart Callaerts en Philip Baelus.

In Herentals vindt u Architectuur Atelier, of kortweg ARAT. Dit architectenbureau is van alle markten thuis en heeft een bijzondere expertise opgebouwd: namelijk renovaties en restauratie van erfgoed. Antwerpen Manager sprak met de drijvende krachten achter dit bureau.

Limburg BouwtKan ik bij ARAT alleen terecht voor renovatie of restauratie?
Bart Callaerts: “We bieden u een brede waaier van mogelijkheden aan en gaan geen enkele architecturale uitdaging uit de weg. Particuliere woningbouw, kantoren, publieke of industriële gebouwen … We nemen het allemaal voor onze rekening. Ons kantoor verenigt het oude met het nieuwe. Want met de renovatie van publieke en particuliere gebouwen hebben we een bijzondere expertise opgebouwd. Nog meer bijzonder is onze ervaring met de restauratie van erfgoed. Zulke projecten vragen om architecturaal en historisch inzicht én een efficiënte administratieve aanpak. Want elke ingreep moeten we verantwoorden bij de bevoegde overheid. Wij nemen het hele traject van uw restauratieproject voor onze rekening, gaande van de eerste opmetingen tot het opmaken van de beheersplannen.”

Dus ook voor nieuwbouwprojecten kan ik bij ARAT terecht?
Philip Baelus: “Natuurlijk, u kunt voor elk bouwproject op ARAT rekenen. Ook voor nieuwbouw – waarbij ons kantoor kiest voor een hedendaagse architectuur. Ons team telt twaalf architecten, naast Bart en mijzelf. Allemaal hebben ze hun eigen specialiteit, waardoor we quasi elke opdracht aankunnen. Voor grotere projecten stellen we multidisciplinaire teams samen om de verschillende expertises te bundelen. Het is net die kruisbestuiving tussen nieuwbouw, renovatie en restauratie die de realisaties interessant maakt.”

ARAT werkt ook samen met andere architectenbureaus?
Bart Callaerts: “We hebben met onze renovatie- en restauratieprojecten een stevige reputatie opgebouwd. Ook bij onze collega-architecten. En dus krijgen we vaak het verzoek om samen te werken bij projecten waar renovatie of restauratie bij komt kijken. Zo brengt elke partner van het project zijn eigen vakkennis mee. Deze aanpak loont. Want in onze sector is er sowieso een tendens naar specialisatie. Regels, voorschriften en procedures worden alsmaar strenger. En de administratieve last wordt zwaarder. Daarom is het interessant om met specialisten in zee te gaan. Bij ARAT zit u alvast goed.”

FICHE

  • Omschrijving: algemeen architectenbureau met een bijzondere specialisatie in renovatie en restauratie.
  • Zaakvoerders: Philip Baelus en Bart Callaerts.
  • Het team: bestaat uit veertien architecten, één bouwkundig tekenaar en één historicus.Logo 400dpi

Fraikinstraat 71 – 2200 Herentals – T 014 248 690 – info@arat.be – www.arat.be