Bolckmans – “65 % van orderboek bestaat uit vaste klanten”

Of het nu gaat om een logistiek warehouse van duizenden vierkante meters, een productieruimte voor een voedingsbedrijf of een compact modern bedrijfsgebouw voor een kmo, Bolckmans – de specialist in utiliteitsbouw – levert steeds kwaliteit af. “Wij willen dat onze klanten niet één keer, maar altijd met ons bouwen,” vertelt commercieel directeur Bob Mertens. “En dat doen ze ook! Zo halen we meer dan 65% van onze omzet uit vaste klanten.”

Bob Mertens.

Bolckmans maakt al meer dan 15 jaar deel uit van de Nederlandse bedrijvengroep ASVB. Sindsdien kende de utiliteitsbouwer een sterke groei. Binnen de groep van 18 bouwgerelateerde bedrijven is Bolckmans een van de grootste met 75 administratieve medewerkers en 100 mensen op de werf. “Onze hele bedrijfsvisie steunt op klantentrouw,” vertelt de commercieel directeur. “We bieden een maximale service en uitstekende kwaliteit zodat een bouwheer niet één keer met Bolckmans in zee gaat, maar herhaaldelijk voor ons kiest. Onderling respect en vertrouwen vormen daarbij de sleutelwoorden. Onze slagzin luidt niet voor niets: ‘zekerheid inbouwen’. De indrukwekkende referentielijst spreekt voor zich.”

Logistieke sector

Bolckmans bouwde de afgelopen jaren een zeer diverse klantenkring op. “Allereerst tellen we heel wat opdrachtgevers uit de logistieke sector,” legt Bob Mertens uit. “Bekende internationale namen waarmee we meermaals samenwerkten, zijn bijvoorbeeld ProLogis en TNT Express. Ook de Group Bernaerts Immobiliën behoort tot onze vaste klanten. Voor hen en andere opdrachtgevers realiseerden we al talrijke warehouses met vele duizenden vierkante meters oppervlakte. Een mooi voorbeeld is het distributiecentrum voor Brico in Willebroek. Het hoeft verder niet te verwonderen dat we regelmatig in of in de buurt van de havens van Antwerpen, Gent en Zeebrugge aan de slag zijn. Vaak gaat het om internationale bedrijven waarvoor we – wanneer gevraagd – ook in het buitenland projecten realiseren.”

Just in time bouwen

In de logistieke sector geldt het principe ‘just in time’ niet alleen voor het afleveren van goederen, maar ook voor de bouwprojecten. “Logistieke bouwprojecten moeten zeer snel gerealiseerd worden. Vaak zitten de bouwplannen al in de voorbereiding wanneer de contractonderhandelingen tussen bouwheer en de potentiële klant nog volop lopen. Als er dan uiteindelijk groen licht komt, moet de hal er binnen enkele maanden staan. Voor ons geen probleem. Bolckmans bouwde de afgelopen jaren een ijzersterke reputatie op voor het respecteren van de afgesproken deadlines.”

Eén op één met kmo’s

De kmo’s vormen een tweede belangrijke klantengroep. Bob Mertens: “Steeds meer werken we met kmo’s op basis van een één-op-één-relatie. Dit betekent dat we al van in de ontwerpfase mee aan tafel zitten. Zo kunnen we de architect en bouwheer optimaal ondersteunen waar nodig. Dit kan gaan van materiaalkeuze tot het structurele bouwconcept. Samen vormen we een hecht bouwteam dat het project van begin tot einde realiseert.”

Deze manier van werken wijkt af van wat normaal in de bouwsector gebeurt. “Traditioneel werkt een architect een ontwerp uit dat vervolgens in aanbesteding gaat. Wanneer de verschillende biedingen binnenlopen, zit het project dikwijls boven budget en dreigt alles vast te lopen. Met onze methode voorkomen we deze problemen. Naast een vlot en snel bouwproces, leidt deze manier van werken tot goedkoper maar toch kwaliteitsvol bouwen. Een bedrijfsleider wil zo min mogelijk met zijn bouwproject bezig zijn en zich maximaal concentreren op het eigen bedrijf. Dankzij onze aanpak kan de bouwheer op twee oren slapen. Als de bouwheer dit wil, kan hij het totaalproject aan ons overlaten. In dat geval coördineren wij ook de technieken en andere deelfacetten van de afwerking. Ook voor aanvullende elementen zoals grondkeuze, alternatieve huur- en financieringsformules, kennis van fiscaliteit en subsidies kunnen klanten bij ons terecht.”

Voeding, showrooms en kantoren

Bolckmans realiseerde ook al talrijke bouwprojecten voor productiebedrijven of groothandels in de voedingsindustrie. “De voedingssector stelt enorm hoge eisen aan bouwbedrijven. Deze gebouwen moeten voldoen aan tal van bijkomende wettelijke normen. Onze jarenlange ervaring in de materie komt dan goed van pas.” Een vierde klantengroep zijn de winkels, showrooms en garages. “Zo bouwen wij in Wijnegem momenteel een complete BMW-garage van 15.000 m² voor Centrauto. Deze CO2-neutrale garage staat binnen deze Duitse autogroep symbool voor de garage van de toekomst.” Een vijfde tak binnen Bolckmans is de bouw van kantoren. “Vaak gaat het om gemengde projecten waarbij naast kantoren ook productie- of opslagruimtes nodig zijn. Maar ook 100% kantoorcomplexen behoren tot de mogelijkheden. Een mooi voorbeeld daarvan zijn de kantoren van Ivens en Nova Natie in Antwerpen Haven.”

Naservice en renovaties

Om klanten ook na de oplevering van dienst te blijven, heeft Bolckmans een uitgebouwde naservicedienst. “Bij vragen van onze klanten gaan zij meteen ter plaatse om het probleem op te lossen. Naast hun reparatiewerk kan deze dienst ook volledige renovaties aan.”

De grote kracht

De grote kracht van Bolckmans schuilt in de gemotiveerde medewerkers. “Wij beschikken over een compleet team van specialisten op kantoor en vaklui op de werf. Voor elk bouwspecialisme – duurzaam bouwen, brandveiligheid, isolatie,… – hebben wij mensen in huis met kennis van zaken.” Bolckmans doet er alles aan om intern een goede sfeer te creëren. “De juiste mensen vinden, vormt een permanente uitdaging in de bouwsector. Wanneer we deze hebben gevonden, willen we ook dat ze blijven. Een open en dynamische werksfeer met veel sociale activiteiten, houdt iedereen gemotiveerd. Niet toevallig kennen wij een zeer laag personeelsverloop,” besluit Bob Mertens.

Industrieweg 4
2320 Hoogstraten
Tel.: 03-314 30 40
Fax: 03-314 45 59
info@bolckmans.be
www.bolckmans.be