Boomkwekerij Wouters – De natuur als leermeester en bondgenoot

Antoine en Nicole Wouters zijn nu bijna 20 jaar de bezielers van een 50 ha tellende professionele boomkwekerij. De voorbije vijf jaar focusten zij met hun acht medewerkers op maximale duurzaamheid en weren ze het gebruik van chemische producten zo veel mogelijk.

Antoine Wouters.
Antoine Wouters.

“Afstand nemen van chemie is de enige optie om een land- en tuinbouwbedrijf als het onze naar de toekomst te leiden,” beklemtoont Antoine Wouters. “Tegen 2023 wordt onze sector verplicht het gebruik van chemicaliën met 80 % terug te dringen. Daar begin je maar beter meteen aan.”

Fascinerend
Boomkwekerij Wouters voegde de daad bij het woord en liet zich inspireren door de natuur zelf, waar er weinig of geen problemen met ziektes opduiken als je de natuur ongemoeid zijn gang laat gaan. Antoine Wouters: “De natuur is fascinerend en we moeten ervan leren om er optimaal mee samen te werken. Wij hebben de voorbije jaren onafgebroken geïnvesteerd in het beter begrijpen van de natuurlijke verweermiddelen. Dankzij observatie en analyse hebben we onze werkwijze bijgestuurd en opnieuw geëvalueerd. Dat alles terwijl we ons bedrijf ook operationeel rendabel hielden.”

Boomkwekerij Wouters heeft de voorbije drie jaar het gebruik van chemische middelen met 60 % teruggedrongen en is vastberaden dat de komende jaren nog veel verder terug te dringen.

Boomkwekerij Wouters
Peerdsvenweg 21 – 2990 Wuustwezel – T 03 669 86 10 – info@boomkwekerijwouters.bewww.boomkwekerijwouters.be