Businesstip: de kleren maken het bedrijf!

Bert Helsen.
Bert Helsen.

“Wees duidelijk over wat wel en niet kan”

Weinig bedrijven hanteren een dresscode voor hun medewerkers en kmo’s al helemaal niet. Rekent u ook op het gezond verstand van uw personeel, maar heeft u geen idee waar u de grens moet trekken? Bert Helsen van Helsen Tailors uit Hasselt geeft kledingtips waarmee uw mannelijke medewerkers ongetwijfeld succes oogsten. En uiteraard mag u deze mail intern doorsturen!

Tip 1: Straal uit waar je voor staat
“Straal altijd en overal uit waar je bedrijf voor staat. Geef er gerust een eigen interpretatie aan, maar denk in functie van je bedrijf.”

Tip 2: Jeans mag
“Jeans was ooit werkmanskleding, maar die tijd ligt gelukkig achter ons. Er is, gezien de evolutie in designerjeans, niets op tegen. De washing moet wel juist zitten, maar in combinatie met de juiste vest en eventueel een das, kan jeans zeker.”

Tip 3: Draag de juiste das
“Ga mee met de seizoenen. ’s Zomers verschijnen mannen minder in pak en das in het straatbeeld. Toch verkopen wij nog altijd een hoog aantal dassen. Als je er één draagt, zorg dan dat het de juiste is. Momenteel zijn smalle dassen in, en die raad ik ook aan voor zakelijke ontmoetingen. Ideaal om je in gezelschap te onderscheiden van mannen met het gemakkelijke ‘open hemd’. Een vlot sjaaltje is leuk, maar dat hebben we inmiddels wel gehad.”

Tip 4: Maak een onderscheid tussen casual en professional
“Persoonlijk word ik het liefst benaderd door iemand die professioneel gekleed gaat. Maar buiten de kantooruren ligt dat anders. Met een mooie trui geef je een goede klant het gevoel hem een stukje binnen te laten in je privésfeer, als een vriend of kennis. Maar voor alle duidelijkheid: doe dit alleen buiten de kantooruren.”

Tip 5: Geef het voorbeeld
“Heeft jouw bedrijf geen dresscode, wees dan van bij de start heel duidelijk over wat wel en niet kan. Op die manier vermijd je discussies. En denk erom: geef altijd het goede voorbeeld.”

Tip 6: Lichaamsversieringen
“Tattoos en piercings zijn heel erg in, maar klanten kunnen ze verkeerd ervaren. Persoonlijk zie ik lichaamsversiering in een zakelijk milieu niet als pluspunt. Maar met kleding kan je alles zonder problemen verbergen. Voor mensen in artistieke of sportieve zakenmiddens kan het wel. Hetzelfde voor armbandjes: een souvenir vanop vakantie is leuk. Maar een klant hoeft niet te zien dat jij drie dagen op Tomorrowland geweest bent.”

Meer info: www.helsenhasselt.be

Walter Briers