Businesstip: de nieuwjaarsreceptie, een ideaal netwerkplatform

De ene haalt er zijn neus voor op, voor de ander is het dan weer dé gelegenheid bij uitstek om bij te kletsen: iedereen heeft wel zijn of haar gevoel bij de jaarlijks terugkerende nieuwjaarsrecepties. Om zoveel mogelijk rendement te halen uit deze feestelijke netwerkrondes, kan je de vijf tips in acht nemen.

02I23028_lowTip 1: Leg zo veel mogelijk (nieuwe) contacten
Nogal wat mensen gaan tijdens een nieuwjaarsreceptie op een bepaald plekje staan, om daar de hele avond niet meer van af te komen en er voortdurend met dezelfde mensen te praten. Met die aanpak lijkt zo’n evenement heel veel op een verplicht nummertje. Een nieuwjaarsreceptie is bedoeld om rond te ‘fladderen’: maak van de gelegenheid gebruik om met veel mensen te babbelen. Die gesprekken hoeven allerminst diepgravend te zijn, maar vormen vaak een ideale voedingsbodem om het contact later uit te diepen.

Tip 2: Maak jezelf kenbaar
We zijn tijdens zo’n receptie niet snel geneigd om een praatje te slaan met iemand die we van haar noch pluimen kennen, tenzij snel duidelijk wordt wie die persoon is. Daarom is het een goed idee je persoonlijke badge rechts op je lichaam te dragen: aangezien mensen elkaar altijd de rechterhand schudden, kunnen ze zo in één oogopslag meteen zien wie je bent. Dat nodigt uit om snel nieuwe contacten te leggen.

Tip 3: Stel jezelf een doel
Wie niet zo snel uit zijn comfortzone komt, stelt zichzelf best een concreet doel: leer drie nieuwe mensen kennen, dan is de voldoening achteraf nog zo groot. Beperk je dus niet tot je (dagelijkse) collega’s, maar maak vooraf een lijstje van mensen die je wil spreken en ga er dan ook op af.

Tip 4: Ga voluit voor het sociale
Nieuwjaarsrecepties zijn vaak synoniem voor ‘eten en drinken’, hoewel dat in de praktijk niet altijd zo is. Wie verwacht een volle maaltijd voorgeschoteld te krijgen, is vaak aan het verkeerde adres. Logisch, want dat is ook niet bedoeling. Daarom is het een goed idee vooraf al voldoende te eten, zodat je je voluit op het netwerkaspect kan focussen. Dan vormen de geserveerde kleine hapjes de ideale ondersteuning voor nieuwe gesprekken en zijn ze geen bron van frustratie voor je lege maag.

Tip 5: Beperk je alcoholverbruik
Je vindt jezelf sympathieker als je wat boven je theewater bent? Toch maar niet doen, want lang niet iedereen ervaart het zo. Bovendien word je dan vaak wat al te loslippig, wat geen positieve invloed heeft op je reputatie (en je carrière). Dan spreken we nog niet eens over de verscherpte alcoholcontroles van de politie.

BVC