Businesstip: Hoe geniet u optimaal van vakantie

“Vaarwel routine, welkom vrijheid”

03C06323_lowU kent het wel, het gevoel van te snakken naar vakantie. Even weg van alles en iedereen, figuurlijk (en/of letterlijk) de stekker eruit trekken. Zelfs workaholics die er geen behoefte aan lijken te hebben, doen er goed aan er toch even onder uit te muizen. Vijf tips voor een aangename periode van herbronning én om langer van het vakantiegevoel te genieten.

Tip 1: Doe eens gek.
Vakantie is dé periode waarin de routine van alledag wordt doorbroken. Alles mag, niets moet: zalig. Zo kan je gedurende deze weken iets ongewoons beleven: benji springen, creatief zijn met de handen (voor wie dagelijks administratief werk doet) of heerlijk snorkelen in een blauwe zee. Op die manier verleg je je grenzen en stimuleer je het gevoel van eigenwaarde.

Tip 2: Zorg voor je lichaam, ook als je weer aan het werk gaat.
Het is wetenschappelijk vastgesteld: tijdens de vakantie krijgen ons gevoel van welbehagen en onze gezondheid een stevige boost. We leggen het werk gedurende een langere periode neer en bannen op die manier de stress uit het lijf. Dat danken we ook aan de buitenlucht: we genieten van het buiten leven in bossen, bergen of op het strand, waar de (hopelijk aanwezige) zon een positieve invloed op ons humeur heeft. Naast die geestelijke ontspanning, is het verstandig ook onze fysieke conditie te verzorgen. Een iets hogere slaapkwaliteit (letterlijk ‘uitrusten’) en dagelijks 30 minuten bewegen kunnen wonderen doen. Als we die gezonde gewoontes nadien ook in onze werkplanning kunnen integreren, kunnen we de stress veel beter de baas.

Tip 3: Geniet van gezelschap.
Vrienden en familie ontmoeten: vaak nemen we daar doorheen het drukke werkjaar te weinig de tijd voor. De vakantie is de ideale periode om dit gemis in te vullen. Een avond gezelschapsspelen, een barbecue of kampvuur: niets zo gezellig als samen zijn met anderen. Bovendien creëert die verbondenheid telkens opnieuw een gevoel van geluk. Samen op reis gaan schept een band, die tijdens het werkjaar een plezant verlengstuk kan krijgen. Foto’s en herinneringen delen hoeft immers heus niet alleen via Facebook of Twitter: een gezellige ‘after holiday party’ met je reisgenoten is zoveel plezanter.

Tip 4: Vaarwel routine, welkom vrijheid.
Een lege agenda betekent: geen verplichtingen. Even geen klagende klanten, dringende afspraken en/of absoluut te halen deadlines. Alleen tijdens de vakantie genieten we van de vrijheid om volledig zelf onze dag in te vullen. Partijtje tennis met je schoonbroer? No problem. In je luie zetel hangen met een goed boek en een heerlijke cocktail? Kan perfect. Genieten van het moment, daar gaat het om.

Tip 5: Geef stress geen kans.
Laat stress je vakantie niet vergallen. Wie in zijn vakantieperiode op reis gaat, plant voor en na die trip best nog enkele dagen gewoon vrijaf. Op die manier krijg je voordien nog wat de kans af te kicken van je werk, en overvalt je op reis geen stress omdat je daags nadien alweer aan de slag moet. Daarnaast is het een goed idee om tijdens je vakantie de controle over een aantal dingen te behouden. Door bijvoorbeeld de kosten goed in te schatten, vermijd je een slecht gevoel als je weer thuiskomt.

Bart Vancauwenberghe
Bron: ‘De kunst van het vakantievieren’, Jessica De Bloom.