Businesstip: hoe u optimaal scoort in zoekmachines

Een professionele onderneming moet op alle mogelijke manieren bereikbaar zijn, ook via het internet. Bestaande klanten vinden uw website meestal vrij eenvoudig. De grote uitdaging is echter om ook niet-klanten op uw website te laten belanden. Goed scoren bij zoekmachines, zoals Google en Yahoo, oftewel SEO (Search Engine Optimization), zoals dat in het jargon heet, is daarom uiterst belangrijk. Danny Brouwers, zaakvoerder van de Genkse internetspecialist Brainlane, geeft enkele waardevolle tips voor deze

“U scoort erg goed in zoekmachines wanneer u de zoektermen in uw url-adres verwerkt.”
“U scoort erg goed in zoekmachines wanneer u de zoektermen in uw url-adres verwerkt.”

Tip 1: Spreek de taal van uw klant
“Tracht binnen te dringen in de hoofden van uw doelgroep. Probeer uit te vissen welke woorden zij gebruiken wanneer ze naar een bedrijf als het uwe op zoek zijn. De juiste terminologie gebruiken is belangrijk. Als u weet welke termen klanten intikken in een zoekmachine, kunt u scoren.”

“Achterhaal welke woorden uw klanten gebruiken”

Tip 2: Gebruik zoektermen frequent
“Eenmaal de zoektermen gedefinieerd, is het uiteraard belangrijk dat deze zoveel mogelijk op de verschillend pagina’s terugkeren. U kunt de relevantie van de woorden benadrukken door ze bijvoorbeeld in de titel te gebruiken, door ze in de tekst in het vet te zetten of door er een link aan te koppelen.”

Tip 3: Pas de inhoud van uw website regelmatig aan
“Google bepaalt de belangrijkheid van verschillende websites. Daarom brengen ze regelmatig een bezoekje aan uw site. Als de inhoud steeds hetzelfde blijft, beschouwen zij het als een minder relevante website en scoort u automatisch minder. U moet niet elke dag een pagina herschrijven, zo nu en dan iets wijzigen volstaat. Dat is zelfs beter en gemakkelijker dan om de zoveel maanden de volledige content van uw website onder handen te nemen.”

Tip 4: Tracht de zoekrobots niet te misleiden
“De zoekrobots worden alsmaar slimmer. Vroeger kon u ze nog om de tuin leiden door bijvoorbeeld witte letters op een witte achtergrond te zetten en zo bepaalde termen meermaals te laten voorkomen. Dat is verleden tijd. Google werkt met een puntensysteem. U krijgt goede punten wanneer u de website op een correcte manier beheert en slechte wanneer u de robot tracht te bedotten.”

Tip 5: Verwerk de zoekterm in de url
“De url is benaming van uw website die begint met http. Voor de zoekmachines is dit een heel belangrijke regel. U scoort dan ook erg goed wanneer u de zoektermen in dit adres verwerkt.”

Tip 6: Geef foto’s de juiste naam
“Geef foto’s altijd een naam waarin de zoekterm verwerkt is. Misschien zal dit niet veel doen aan uw klassement binnen de zoekmachine, maar wanneer u iets zoekt via Google verschijnen er bovenaan de pagina ook altijd enkele foto’s. Het is mooi meegenomen wanneer een van uw producten daar tussen komt te staan.”

Tip 7: Zorg voor links vanuit andere websites
“Er bestaan twee soorten parameters: de ‘on page’, die u zelf in de hand heeft door correcte teksten op uw site te plaatsen, en de ‘off page’. Dat zijn de externe parameters die de relevantie van uw website bepalen. Heel belangrijk is dat u zoveel mogelijk links vanuit andere websites naar uw stek kan laten leggen. Hoe belangrijker die andere website, hoe beter uw score.”

Tip 8: Laat u goed ondersteunen en begeleiden
“Een goede website kost geld, maar zal ook inkomsten genereren. Laat u voor zowel het technische gedeelte als de teksten goed begeleiden en adviseren. Eenmaal alles onder de knie is het daarna kinderspel om de website beheren. Dat doet u overigens beter zelf. Niemand anders kent uw bedrijf en uw producten immers zo goed als uzelf.”

Walter Briers