Businesstip: Vijf keer scoren met vastgoed

 

Michiel Huysmans.
Michiel Huysmans.

Niet alle vastgoed is goed

Ook vandaag nog blijkt vastgoed een veilige belegging met een mooi rendement. Tenminste, als je het een beetje verstandig aanpakt. Michiel Huysmans, zaakvoerder van vastgoedkantoor Century 21 Avenue in Heverlee en begeleider van privéinvesteringen, geeft vijf cruciale vastgoedadviezen.

Tip 1: Koop kleinere units
“Kleine flats en studio’s liggen erg goed in de verhuurmarkt en zijn nadien eenvoudiger door te verkopen. Bovendien kan je met een vrij beperkt budget flink renoveren. Tracht ook steeds een woning te kopen met autostandplaats of garage. Die kan je in verstedelijkte gebieden gemakkelijk doorverkopen en dus zorgen ze voor een optimalisatie van je rendement.”

Tip 2: Kijk waar je koopt
“Ga op zoek naar locaties die erg goed in de markt liggen. Ik denk bijvoorbeeld aan een buurt waar plannen op tafel liggen om te ontwikkelen. Studentenverhuur is een andere aanrader: je werkt met contracten van twaalf maanden en het percentage wanbetalers is verwaarloosbaar laag.”

Tip 3: Koop aan tegen een correcte waarde
“Wanneer je panden verkoopt om nadien met winst weer van de hand te doen, moet je steeds streven naar een netto meerwaarde van 8 %. Om deze meeropbrengst te kunnen realiseren, koop je steeds aan tegen een prijs die ongeveer 30 % onder de marktwaarde ligt. Correct schatten en stevig onderhandelen is dus de boodschap.”

Tip 4: Let op met renoveren
“Wees voorzichtig als je met renoveren een meerwaarde wil creëren. De investering moet minstens 30 % meerwaarde op de geleverde meerwaarde opleveren. En denk er aan: renoveren neemt de nodige tijd in beslag. Dit kost ook geld!”

Tip 5: Kijk uit met overtredingen
“Investeer je geld niet in panden met stedenbouwkundige overtredingen. Akkoord, de prijs is misschien aanlokkelijk, maar denk eraan dat het verkoopproces nadien langer en moeilijker zal verlopen. Schat een eventueel stedenbouwkundig potentieel correct in en werkt liefst met een opschortende voorwaarde voor het verkrijgen van een stedenbouwkundig attest.”

Walter Briers