Businesstip: vijf tips voor succesvol onderhandelen

“Zie je gesprekspartner niet als tegenstander”

woman with an open hand ready for handshakeCommerciële onderhandelingen zijn cruciaal voor uw onderneming en de relaties met klanten en leveranciers. Maar die wetenschap alleen is helaas geen garantie voor succes. Myriam Coperloos van Expert Academy geeft vijf tips om de onderhandelingstafel met een goed gevoel te verlaten.

Tip 1: Bepaal uw ondergrens
“Succesvol onderhandelen begint al voor het eigenlijke gesprek. Bepaal voor jezelf een ondergrens en hou een laatste troef achter de hand om eventueel op het eind van het gesprek nog mee uit te pakken als je iets écht wil.”

Tip 2: Denk na over uw relatie met de gesprekspartner
“Zitten jullie eenmalig samen of is er een langetermijnrelatie? In dat laatste geval is het misschien zinvol om je wat soepeler op te stellen en daar eventueel in een later fase van jullie samenwerking op terug te komen.”

Tip 3: Zoek overeenkomsten
“Zie je gesprekspartner niet als tegenstander, anders zaten jullie tenslotte niet samen aan tafel. Luister aandachtig. Focus niet op wat iemand zoekt, maar eerder waarom. Daarmee open je het pad voor alternatieven. Een goede onderhandelaar neemt niet zomaar het grootste stuk van de taart, maart zorgt ervoor dat de taart groter wordt, zodat iedereen wint.”

Tip 4: Communiceer open en aandachtig
“Naast een goede voorbereiding en een constructieve houding, is ook een open, communicatieve opstelling belangrijk. Stel open vragen, luister aandachtig en maak dat jullie op dezelfde golflengte zitten. Je praat mét iemand en niet tegen iemand. Let ook op je lichaamstaal. Ga rechtop zitten in een hoek van 90 graden ten opzichte van de tafel. Dat werkt drempelverlagend.”

Myriam Coperloos.
Myriam Coperloos.

Tip 5: Sluit positief af
“Hou de relatie met je gesprekspartner altijd constructief. Sluit daarom elk gesprek op een positieve manier af, ook als je de uitkomst niet helemaal naar wens is.”

Op woensdag 21 en donderdag 22 mei verzorgt Expert Academy een open training rond succesvol onderhandelen in Zemst. Klik hier voor meer info.