Businesstip: wat u van de aanpak van voetbaltrainer Francky Dury kunt leren

“Vooraf te hoog mikken, werkt alleen demotiverend”

Tweede in de hoogste voetbalklasse, een ticket voor de voorronde van de Champions League: SV Zulte Waregem legde dit jaar een prachtig parcours af. Architect van dit succesteam is Francky Dury, die de uitstekende prestaties ook persoonlijk bekroond zag met de onderscheiding ‘Trainer van het Jaar’. “Mensen mentaal positief prikkelen, daar draait het om.” Vijf tips die ook in het bedrijfsleven perfect toepasbaar zijn.

Francky Dury: "Met haalbare doelstellingen werken is van cruciaal belang." (Foto: Kurt)
Francky Dury: “Met haalbare doelstellingen werken is van cruciaal belang.” (Foto: Kurt)

Tip 1: Evolueer mee met je tijd
Francky Dury: “Iedereen is het kind van zijn tijd. Als vijftiger ben ik opgegroeid met ouders die de Tweede Wereldoorlog hadden meegemaakt en hun kroost opvoedden via een strikte structuur, binnen duidelijk afgebakende krijtlijnen. Bovendien ben ik lang werkzaam geweest bij de politie, waardoor ik als trainer ook wou dat niemand buiten de lijntjes kleurde. Toen ik circa zes jaar geleden proftrainer werd en een bezoek bracht aan Milanello, het trainingscomplex van AC Milan, heeft dat mijn ogen geopend. Ik ben nu flexibeler, geduldiger, en aanvaard dat zelfs een goeie chauffeur al eens over een volle witte lijn rijdt.”

Tip 2: Focus op de ‘mind’
“Iedereen kent een ‘fitness room’, maar bij Milanello werkten ze ook met een ‘mind room’. De resultaten daarvan overtuigden me ook bij Zulte Waregem met een mental coach aan de slag te gaan. Dat weerspiegelt zich ook in mijn trainingsvormen. Een techniektraining draait nu om plezier en een goed gevoel. Bij fysieke trainingen ligt de klemtoon op karakter en mentaliteit, terwijl ik bij tactische sessies hamer op concentratie en motivatie. Van elke speler stellen we een mentaal profiel op. Ik heb ook leren aanvaarden dat elke speler op zijn specifieke manier naar een match toeleeft, de een al wat speelser dan de ander.”

Tip 3: Werk met haalbare doelstellingen
“Als realist werk ik altijd met haalbare doelstellingen. Vorig jaar eindigden we met 30 punten, voor dit seizoen hadden we aanvankelijk op 40 gemikt. Die ambitie werd per drie matchen herbekeken, waarna we de lat eventueel hoger konden leggen. Uiteindelijk zijn we gefinisht met 63 punten, meer dan het dubbele van vorig jaar. Vooraf te hoog mikken, werkt alleen demotiverend. Na een nederlaag hebben we nooit iemand neergesabeld, maar telkens het positieve beklemtoond, met aandacht voor de werkpunten.”

Tip 4: Zelfdiscipline leidt tot respect
“We hebben gewerkt met een kern van 24 spelers. Daardoor vallen wekelijks zes jongens buiten de selectie en zijn er circa evenveel die veel minder spelen dan de basiself. Met krachtige, betekenisvolle ‘oneliners’ hebben we ervoor gezorgd dat iedereen het respect kreeg dat hij verdiende. De jongens die naast de ploeg vielen, hebben de spreuk ‘Show your attitude and you receive respect’ perfect begrepen. Daardoor was iedereen altijd in orde en klaar om te spelen indien nodig. Het komt erop aan correct met iedereen om te gaan.”

Tip 5: Kies voor een persoonlijke aanpak
“Elk individu is anders. De ene heeft meer nood aan een knuffel, de ander wil een schouderklopje of bevestiging dat hij goed bezig is. Als je op die manier goede fundamenten hebt opgebouwd, kan je een akkefietje sereen binnen de groep oplossen.”

Bart Vancauwenberghe