De visie van David De Block over de enorme input van durfkapitaal in innovatieve ‘social media’-bedrijven

“Durfkapitalisten zijn zoals de goudzoekers in het Wilde Westen”

In maart haalde de 23-jarige Davy Kestens bij Amerikaanse investeerders uit Silicon Valley meer dan 1 miljoen dollar startkapitaal op voor ‘Twitspark’, een platform waarmee bedrijven met hun klanten kunnen communiceren via Twitter. Innovatieve ‘sociale media’-projecten zijn hot bij ‘venture capitalists’, zoveel is zeker. Bestaat er een risico op een nieuwe ‘internetbubble’? “Durfkapitalisten zijn zoals de goudzoekers uit de 19de eeuw,” vergelijkt David De Block, oprichter van het Antwerpse Internet Architects. “Je moet op veel plaatsen graven vooraleer je een goudmijn vindt.”

De razendsnelle opgang van Facebook, LinkedIn en Twitter spreekt sterk tot de verbeelding. “Natuurlijk wordt er vandaag veel geld in die sector gepompt, en een deel daarvan zal verloren gaan. Maar de eenvoudigste definitie van een ‘bubble’ is dat er meer mislukkingen dan successen zijn. Dat is hier zeker niet het geval. Bij elke nieuwe innovatieve wave is er gewoon durfkapitaal nodig dat in een soort ‘wild, wild west’ terechtkomt. Vergelijk het met de goudzoekers uit de 19de eeuw: je moet op veel plaatsen graven vooraleer je een goudmijn vindt.”

“Het verschil met de ‘internetbubble’ van 15 jaar geleden is dat er vandaag een solide businesscase achter veel van die bedrijven steekt. Ze draaien omzet, en hebben een waarde die veel van die allereerste internetbedrijven niet hadden. De waarde van bedrijven als Facebook, LinkedIn en Twitter zit hem in het feit dat ze meer hebben dan alleen maar bereik. Ze weten veel over hun gebruikers: dat maakt hen erg waardevol. Hoe de consument wordt aangesproken, is fundamenteel veranderd. Veel meer dan vroeger moeten bedrijven hun consumenten volgen. Dankzij sociale netwerksites leren ze wat er bij hun klanten leeft.”

“In België is er te weinig durfkapitaal voorhanden. We leven in een kennisland, waar veel innovatieve geesten op hun honger blijven zitten. Ze hebben moeite om het nodige kapitaal te vinden. Zonder durfkapitaal wordt er niets uitgevonden!”

Ronald Meeus