De Visie van Geert Hufkens (Winx Dealmakers) over overnames in crisistijden

“Een goed draaiend bedrijf is altijd verkoopbaar”

“Een goed draaiend bedrijf is altijd verkoopbaar, zelfs in tijden van crisis. En de overname van dit soort ondernemingen is ook perfect financierbaar.” Aan het woord is Geert Hufkens van overnamespecialist Winx Dealmakers in Mechelen, die zich ook geen zorgen maakt over een mogelijk gebrek aan financiële middelen om ‘acquisitions’ te financieren. “Als je weet dat de Belgen samen zo’n 230 miljard euro spaargeld hebben verzameld, besef je dat er meer dan genoeg geld is om ondernemingen over te nemen.”

Geert Hufkens.

“De crisis heeft wel de zotte prijzen van zes à zeven jaar geleden eruit gehaald,” vervolgt hij. “Bovendien is er een groter besef van de risico’s van het ondernemen, dus is het belangrijker de juiste koper voor een bedrijf te vinden en een correcte structuur te monteren. Een goede begeleiding is hierbij cruciaal.”

Maximum looptijd
“Bijkomend probleem bij overnames is wel dat banken voor de financiering van aandelentransacties gemiddeld streven naar een maximum looptijd van vijf tot zeven jaar,” reageert Ronny Meyen van J&M Consultants. “Dan kan en mag er maar weinig mis gaan. Je zal maar in een crisis terecht komen, zoals de afgelopen jaren. Wie dan geen eigen middelen heeft, mag het vergeten.”
“Inderdaad, op dat vlak zijn banken effectief voorzichtiger geworden: de vereiste eigen inbreng van de overnemer ligt veel hoger dan in het recente verleden,” geeft Geert Hufkens (Winx Dealmakers) toe. “Gelukkig zien we dat de overheid allerhande projecten opstart om onder bepaalde voorwaarden overheidssteun te integreren. Dat maakt alles iets makkelijker en doet de transactie dikwijls wel lukken.”

Dit artikel is een onderdeel van een debattekst over ‘Finance & Consultancy’, dat volgende week in het magazine Antwerpen Manager wordt gepubliceerd.