“Unieke bouwmethode voor energiezuinige kantoorgebouwen”

ETIB lanceert z’n unieke bouwmethode Concrete House ook voor energiezuinige kantoorgebouwen. Met de eigen gloednieuwe vestiging als overtuigend visitekaartje, legt ETIB meteen alle troeven op tafel. “De meerkost van een kantoorgebouw volgens onze bouwtechniek bedraagt 15 %,” vertellen Alex en Steven Van Olmen. “Dankzij het lage energieverbruik is dit binnen 10 jaar terugverdiend. Het stabiele binnenklimaat garandeert bovendien een aangename en prestatiebevorderende werkplek.”

foto AM61_ETIB 4ETIB geniet in de ruime regio een grote naamsbekendheid voor betonkelders. Stichter Alex Van Olmen zag als één van de pioniers de voordelen en mogelijkheden in van een waterdichte betonkelder onder particuliere woningen. In 2004 breidde ETIB de activiteiten uit met het bouwconcept Concrete House. “Met dit unieke bouwsysteem realiseren we energiezuinige betonwoningen,” vertelt zoon en medezaakvoerder Steven Van Olmen. “De gladde prefab betonpanelen hebben geen bepleistering nodig, maar kunnen rechtstreeks beschilderd worden. Inmiddels bouwden we al zo’n 125 moderne en strakke Concrete House-woningen. Voor dit jaar voorzien we 42 bijkomende woningen. De thermische inertie van beton, de luchtdichtheid en de uitgebreide isolatiemogelijkheden, maken van beton dé energiezuinige bouwmethode bij uitstek. Een lage energiewoning met een E-peil van 30 vormt vandaag ons vertrekpunt. Daarmee lopen we steeds ver voor op de energiewetgeving.”

Ook voor kantoren
Met het eigen kantoor als voorbeeld lanceert ETIB zijn unieke bouwmethode ook voor het bouwen van kantoren. Alex Van Olmen: “Vele kantoorgebouwen, geschikt voor zo’n 10 à 15 bedienden, bestaan uit dezelfde staalstructuur als het achtergelegen magazijn of de werkplaats. De werknemers moeten ’s ochtends verwarmen, ’s middags de airco laten draaien en tegen de avond opnieuw de verwarming opzetten. In onze kantoorgebouwen heerst een stabiele en aangename werktemperatuur van 21 à 22°C, en dit in combinatie met een uiterst laag energieverbruik. Ons E-peil ligt op 14.”

Flexibel, functioneel én energiezuinig
Het nieuwe kantoor van ETIB bestaat uit een betonnen structuur met dikke isolatie, een drievoudige beglazing, een ventilatiesysteem met warmterecuperatie en een warmtepomp die zorgt voor verwarming en sanitair warm water. Op het plat dak liggen fotovoltaïsche zonnepanelen. “Het vloeroppervlak meet 22 op 15 meter. Toch hebben we slechts drie betonnen kolommen. Dit geeft ons maximale functionaliteit en flexibiliteit voor de indeling. Wanneer nodig wijzigen we de komende jaren eenvoudig de interne indeling. Dankzij een domotica- en gebouwbeheersysteem kunnen we van op afstand de energieprestaties monitoren.” Voor de buitenafwerking koos ETIB voor een siliconenpleister. “De buitenafwerking had ook in zichtbeton of met elke soort wandpanelen kunnen gebeuren, uiteraard in combinatie met de nodige thermische onderbrekers.”

Al deze voornoemde technieken worden tevens door de leveranciers tentoongesteld in de EBIK (Eco Bouw- en Informatiecentrum Kempen) showroom. Deze is ingericht op de verdieping van het nieuwe kantoorgebouw.

Logo ETIB_rgb_lowIndustrielaan 22 – 2250 Olen – T 014 25 82 00 – info@etib.bewww.etib.bewww.concretehouse.be