HCI – Grondleggers van automatische industriële reiniging

 

Jürgen Matthyns en Jan Cockx.

 

Werkt u in de chemische of petrochemische sector? Dan doet HCI vast en zeker een belletje rinkelen. Want u klopt bij hen aan voor industriële reiniging, catalyst handling en transport van afvalstoffen. Ook beschikken ze over een eigen veiligheidsteam: Services in Safety. Groep HCI heeft vestigingen in Kapellen, Olen en Terneuzen. Goed voor 350 werknemers en 130 reinigingswagens. In 2016 verhuist de hoofdzetel naar een nieuwe locatie: de Antwerpse haven. Antwerpen Manager zat aan tafel met zaakvoerders Jan Cockx en Jürgen Matthyns.

foto AM70 HCI_ef_04_lowWat houdt industriële reiniging in?
Jürgen Matthyns: “Om het verschil te maken met uw concurrent, draait uw bedrijf het hele jaar door. Wilt u een hoog productieritme én veiligheid garanderen? Dan is het onderhoud van uw installaties, tanks en leidingnetwerk noodzakelijk. Net dát is de taak van HCI. Onder de industriële reiniging vallen de vacuüm- en hogedrukreiniging. We maken onder andere pijpleidingen, opslagtanks, reactoren en wegen schoon. Zowel bij kmo’s als bij grote bedrijven. Onze dochteronderneming in Olen – Jacobs NV – is gespecialiseerd in rioolreiniging, wegdekreiniging onder hoge druk, en industriële reiniging bij kmo’s. De vestigingen in Kapellen en Terneuzen nemen vooral de chemische en petrochemische industrie voor hun rekening.”

Wat is catalyst handling precies?
“HCI leegt, reinigt en vult uw reactoren. In normale en inerte atmosferen. We zuigen of dumpen de verzadigde catalyst op uit uw reactoren, en maken alles schoon. Daarna vullen we de reactoren weer met nieuwe catalyst. Een risicovolle onderneming. Maar de mannen van HCI werken met het beste materiaal, hebben jarenlange ervaring, en zijn goed opgeleid. Bovendien worden ze bijgestaan door een professioneel veiligheidsteam.”

En het vervoer van afval?
“HCI is inzamelaar, makelaar en handelaar in afvalstoffen. Na het reinigen nemen we dus alle afval weer mee. We beschikken over eigen vacuümwagens, vloeistofdichte reservoirs en diverse typen containers. Afval verwerken doen we niet. Daarvoor schakelen we bedrijven in binnen- en buitenland in. En omdat HCI onafhankelijk is, werken we voor u met het meest geschikte afvalverwerkingsbedrijf. De meest milieubewuste én tegen de beste prijs!”

Wat is de rode draad door het werk van HCI?
Jan Cockx: “Het speerpunt van HCI is veiligheid. Logisch, want onze medewerkers werken vaak in potentieel gevaarlijke omgevingen. Zoals productie-eenheden en besloten ruimten waaronder olieopslagtanks en reactoren. Daarom is een voorafgaand onderzoek cruciaal, en de opmaak van een goede taakrisicoanalyse een must. Verder ondersteunt onze veiligheidsfirma Services in Safety – SiS – ons tijdens de uitvoering. We schakelen hen in voor eigen activiteiten, maar ook ú kan een beroep doen op deze experts. Ze doen gasanalyses in besloten ruimten, en meten zo het risico op verstikking, intoxicatie, brand of explosie. Ook huurt u bij hen getrainde veiligheidswachten, preventieadviseurs en veiligheidsmateriaal.”

foto AM70 HCI_ef_01_lowWaarom moet ik zeker met HCI samenwerken?
“Omdat u dan zeker bent van een vlekkeloos verloop van de werkzaamheden. HCI scoort hoog op kwaliteit, veiligheid en milieuzorg. Op voorhand maken we een grondige analyse. We brengen het hele proces van de opdracht gedetailleerd in kaart. En zetten de beste operators in om de klus te klaren. Ons ervaren personeel houdt het hoofd altijd koel – ook onder stress. Met onze 24 uursservice zijn we ook ‘s nachts en in het weekend voor u bereikbaar. Noodgeval? Dan zijn we binnen de twee uur op locatie.”

Hoe blijft u de concurrentie altijd een stapje voor?
“Door permanente innovatie. HCI beschikt over een eigen onderzoeksafdeling. Zo werken we nu aan het automatiseren van reinigingsprocessen. Met vol- en halfautomatische robots en toestellen. Uw voordelen? U profiteert van een constante kwaliteit en een grotere doorloopsnelheid. En de situatie is veiliger, want de operators werken voortaan vanaf een afstand, buiten de gevarenzone. Meestal ontwikkelen we die robots op vraag van de klant, dus toegespitst op een specifieke opdracht. Zo creëerden we al een uniek blow-outsysteem voor de reiniging van gasleidingen en diverse technieken voor het geautomatiseerd reinigen van warmtewisselaars en koelerbanken. Momenteel werken we aan een nieuwe robot om complexe snijwerkzaamheden uit te voeren met water onder extreem hoge druk.”

Doen jullie extra inspanningen voor het milieu?
Jürgen Matthyns: “Zeker! Als expert in reiniging, catalyst handling en afval zijn we uiteraard gebonden aan strenge milieuwetgeving. Ook voldoen onze nieuwe vrachtwagens aan de nieuwe Euronormen en strenge SIR-richtlijnen. Maar we gaan nog een stapje verder. Zo zorgen we bij het gebruik van de hogedrukpompen voor een minimum aan energieverlies en CO2-uitstoot. Minder energie betekent lagere kosten, en daar wint ú bij. Ook recupereren we bij het reinigen van ruwe-olietanks zo veel mogelijk olie door middel van ons gepatenteerde CruTasc-systeem. Andere bedrijven voeren alle uitgepompte oliesludge gewoon af. HCI zorgt ervoor dat u die olie opnieuw als basisgrondstof kunt gebruiken.”

Hoe ziet de toekomst van HCI eruit?
“HCI heeft plannen. Want in de zomer van 2016 verhuist de hoofdzetel in Kapellen naar de haven van Antwerpen – op een terrein van 20.000 m². Vanaf dan bevindt de administratie van HCI, de onderhoudsdienst van het wagenpark en de R&D-afdeling zich op de Scheldelaan, ter hoogte van de Boudewijnsluis. Zo zitten we nóg dichter bij u, en besparen we tijd en transportkosten. We blijven natuurlijk inzetten op kwaliteit, automatisering en veiligheid. Zo zijn we de toekomst altijd een stapje voor.”

FICHE

  • Aanbod: industriële reiniging, catalyst handling en vervoer van afvalstoffen.
  • Nieuwe vestiging vanaf 2016: haven van Antwerpen.
  • Specialiteiten: tankreiniging, reactorbehandeling, shutdownbeheer, automatisering en productontwikkeling.

HCI
Starrenhoflaan 15 – 2950 Kapellen – T 03 665 20 00 – hydro@hci.be – www.hci.be