KUMAD, Kunststof Prefab Leidingsystemen en Constructies – Niet de grootste, wel de snelste

Kumad maakt constructies en leidingsystemen in kunststof op maat. Ze zijn niet de grootste speler in die sector en hebben ook niet de ambitie die te worden. “Kleinschaligheid is net onze sterkste troef,” weet zaakvoerder Marc Van der Beken. “Hierdoor kunnen we onze uitvoeringstermijn zeer kort houden. Naast die flexibiliteit hebben aannemers ook maar één aanspreekpunt, wat ze beslist weten te waarderen.”

Marc Van der Beken: “Met prefabelementen spaar je veel tijd uit tijdens het plaatsen.”

In 2005 richtte Marc Van der Beken Kumad op. Samen met een klein team van gecertificeerde kunststoflassers en ervaren ingenieurs onder leiding van Danny Ghys, werkt hij in opdracht van aannemingsbedrijven die grote bouwwerken opleveren. Voorbeelden zijn industriële sites, kantoorgebouwen, ziekenhuizen, sportcomplexen en scholen. “We zijn gespecialiseerd in het maken van allerlei leidingsystemen en constructies op maat en dit in kunststofmaterialen zoals HDPE (polyethyleen), PP (polypropyleen) en PVDF,” legt Marc Van der Beken uit. “We leveren zowel prefabbuizen van 20 millimeter tot 1200 millimeter als platen in alle mogelijke diktes.”

Prefab bespaart tijd
“Om te weten waar en hoe afvoerleidingen precies moeten liggen, maakt het studiebureau van Kumad een ISO-tekening op basis van het ontwerp van de klant,” licht Marc Van der Beken toe. “Iedere zone van het plan van de werf krijgt een kleur. We nummeren de onderdelen in die kleuren en leveren de prefabelementen aan de aannemer.” Het pakket leidingsystemen van Kumad bevat prefabelementen voor onder meer riolering, sanitaire afvoeren, persleidingen, wand- en dakdoorvoeren en reservoirs. “Met prefabelementen spaar je veel tijd uit tijdens het plaatsen,” aldus Marc Van der Beken.

Vandaag besteld, morgen klaar
Daarnaast maakt Kumad ook toezichtkamers, sinds 2012 met Benor keurmerk. “In die ruimtes komen meerdere leidingen samen, zo kan je ze gemakkelijk onderhouden of ontstoppen als het nodig is.” Kumad biedt aannemers bovendien prefab voor leidingen onder druk aan, zoals alle soorten waterleidingen, procesleidingen in de industrie en gasleidingen.

“Studiewerk en uitvoering gebeuren op onze site in Merksem. Maar als extra service kunnen we ook laswerken op de werf zelf uitvoeren,” vertelt Marc Van der Beken. “Onze meerwaarde is snel en flexibel reageren. Als een aannemer ’s avonds nog belt dat een bepaalde zone van de werf meer buizen en een toezichtkamer extra nodig heeft, dan hebben wij dat werk tegen de volgende dag klaar.”

Stevige reputatie
Kumad heeft een stevige reputatie opgebouwd, zo getuigen de vele referenties, waaronder industriële werven bij Indaver, Aquafin, Geo Engineering, Planckendael, Pidpa, Ikea, Merak, het nieuwe verdeelcentrum van Lidl, en recent de bouw van de nieuwe Botleg-brug in Rotterdam. Kumad heeft een omzet van 700.000 euro en verwacht dat dit aangroeit tot 1 miljoen euro.

Grasbloemstraat 10-14 – 2170 Merksem – T 03 609 55 50 – marc@kumad.bewww.kumad.be