Luc Luwel, Voka Antwerpen-Waasland “Onderwijs moet ondernemerschap in Vlaanderen stimuleren”

luc-luwel-vokaLuc Luwel, directeur-generaal van Voka – Kamer van Koophandel Antwerpen-Waasland, hoopt vurig dat Opel in Antwerpen open blijft. Tegelijk wil hij zijn hoofd niet in het zand steken: lijdzaam de sluiting afwachten zonder een alternatief tewerkstellingsplan is geen optie. “Vlaanderen heeft nood aan een New Deal.”

Luc Luwel (Voka Antwerpen Waasland) analyseert het Opel-drama

“Dit drama leert ons dat het versterken van de Europese Commissie absoluut noodzakelijk is,” stelt Luc Luwel. “Duitsland is met Angela Merkel meer dan ooit Duits. Idem dito voor Frankrijk met Sarkozy. Dit soort grote problemen moet je op een Europees niveau oplossen. Er zijn cijfers rond competitiviteit van de verschillende ‘plants’ verschenen in de Financial Times. Op basis van die cijfers is het voor Antwerpen toch een vreemde beslissing.”
“De Vlaamse regering zou alvast dringend een tewerkstellingscel moeten oprichten en zich afvragen welke competenties er nu worden gevraagd op de arbeidsmarkt. Laat ons ook opleidingstrajecten bekijken. We weten dat in de grote bedrijven pijpfitters en heftruckchauffeurs knel­puntberoepen zijn.”