MALLE – Familiebedrijf ETAP pioniert met oled-noodverlichting

etap_-_oled_-_k4_13Verlichtingsbedrijf ETAP pakt uit met een wereldwijde primeur. De K4-reeks is de eerste noodverlichtingstoepassing op basis van organische leds, of kortweg oleds. “Oleds worden vandaag al gebruikt in displays van tv’s en gsm’s, maar bieden ook potentieel voor verlichting,” zegt Pascal De Langhe, directeur productontwikkeling bij ETAP.

De oled is een variant van de traditionele led. Terwijl bij leds het licht vanuit één punt vertrekt, verspreiden oleds het licht homogeen over een bepaalde oppervlakte. Het pictogram wordt dus niet verlicht, maar het pictogram is zelf de lichtbron. Omdat de zichtbaarheid van het pictogram bij noodsignalisatie primeert, zijn oleds volgens ETAP de ideale noodlichtbronnen.

De K4-reeks onderscheidt zich door de compacte afmetingen – de signalisatieplaat is slechts vier millimeter dik – en zijn architecturaal design. Maar de K4-oled is ook erg veilig, aldus Pascal De Langhe. Zo is elk  armatuur voorzien van een sensor die de effectieve helderheid van de signalering constant meet en waarschuwt als deze niet meer voldoet aan de norm.