“Passie is een ‘key’-ingrediënt” – Koken met wild in het Schaliënhuis

CYOD-20141125_046 (Custom)

 

Het principe van onze ‘Cook Your Own Dinners’ is eenvoudig: een onderhoudende avond waar ondernemers op een informele manier netwerken en van gedachten wisselen tijdens de bereiding van een heerlijk menu. Onlangs organiseerden we zo’n kook- en netwerkevenement bij ‘t Schaliënhuis in Loenhout. Verslag van een geslaagde, smakelijke avond.

CYOD-20141125_005 (Custom)‘t Schaliënhuis in het rustige Loenhout is een familierestaurant waar u zowel ‘s middags als ‘s avonds heerlijk kan tafelen. Chef en eigenaar Stijn Vissers nam het restaurant samen met echtgenote Tine Bernaerts vijf jaar geleden over van zijn ouders, nadat hij er tien jaar geleden mee instapte.

CYOD-20141125_016 (Custom)Pedro Bonnet en Jeroen Detavernier heten de aanwezigen welkom en maken duidelijk dat Manager Magazines zoveel mogelijk zakenmensen wil verbinden, en daarom geregeld kiest voor kleinschalige netwerkevents. Het glas wordt geheven. “Altijd interessant, zo’n ‘Cook Your Own Dinner’,” zegt Marc Beckers (Cleaning Masters) tijdens het aperitief. “Je steekt altijd iets op, de creativiteit van veel van die chefs is subliem. Wij werken zelf in heel Vlaanderen, en zelfs België. Het is altijd mooi meegenomen om zaakvoerders van andere bedrijven te ontmoeten in een informele omgeving, dus ook van buiten je eigen provincie.”

Het menu

 • Aperitief
 • Wildassortiment
  Consommé van bosduif, wilde eendfilet, kroketje van everzwijn, paté van haas, gekonfijte sjalot en ‘crumble’ van hazelnoten
 • Duo van hertenkalf: stoverij en filet
  Stoverij en filet van hertenkalf met boschampignons, savooi, witlof, zilverui en pommes daupiné-aardappelen met crème van pastinaak
 • Vanille-ijs met sabayon van cava

CYOD-20141125_018 (Custom)Zelfgemaakt is beter

Na het aperitief begeleidt Stijn Vissers ons tot in de keuken, waar zijn assistent Michel ons opwacht. Ze toveren potten en pannen te voorschijn en Stijn geeft een woordje uitleg bij het menu van vanavond, voor hij ons aan het werk zet. “Wij maken zoveel mogelijk zelf,” zegt hij en gedurende de hele avond zal blijken hoe ver dat gaat. “Je kan in horecagroothandels veel kant-en-klare producten kopen. Maar als mensen over mijn ‘Apfelstrudel’ zeggen dat ze die nog nooit zo lekker hebben gegeten, doet mij dat veel plezier. Daar doen we het voor.”

CYOD-20141125_020 (Custom)Stijn en Michel kennen hun vak, hier kan zelfs Walter Spruyt (Sales Coach) weinig coachen. Al fluistert hij later aan tafel Stijn toch enkele tips in het oor om zijn zaak (nog) beter te doen draaien. Omgekeerd leert Walter van Michel hoe hij voortaan zijn zelfgemaakte kroketten niet meer kan laten barsten.

CYOD-20141125_023 (Custom)Wild in hoofdrol

Vanavond speelt wild een hoofdrol – Stijn en Michel werken graag met seizoensproducten – en bij elk onderdeel blijkt hoeveel handwerk er aan te pas komt. Consommé, everzwijnkroketjes en paté: aan helpende handen geen gebrek. Marijsse Van Leuven (Casa Novus) zegt dat je nog zou gaan denken dat ze een echte keukenprinses is als je haar zo bezig zag. Yulia Starck (Carl Van de Velde Training Institute) mengt heel enthousiast de juliennegroenten met tomatenpuree en eiwit. Marc Beckers (Cleaning Masters) is onder de indruk van de ter plekke gemaakte geklaarde boter.

CYOD-20141125_038 (Custom)Oude en nieuwe klanten

Het begint heel snel erg lekker te ruiken in de keuken, we worden er met zijn allen behoorlijk hongerig van. Wanneer het voorgerecht wordt opgediend, is het daarom even heel stil aan tafel. Tot de tongen weer loskomen en businesskaartjes van eigenaar wisselen. “Als utiliteitsbouwer werk je deels met bestaande klanten en deels met nieuwe klanten,” zegt Peter Van Dijck (Bolckmans). “Je komt op events als deze mensen tegen met wie je, soms een hele tijd later, zaken kan doen.”

Dan duiken we weer de keuken in, om het hoofdgerecht af te werken. Hetzelfde scenario volgt: enthousiasme tijdens het bereiden, en stilte aan tafel bij het genieten van al dat lekkers. De bereiding van het (ook al superlekkere) dessert – vanille-ijs met sabayon van cava – nemen Stijn en Michel volledig zelf voor hun rekening.

De twee chefs worden op het einde van de avond volop geprezen. “Ik doe geregeld stages in restaurants als Hof van Cleve, ‘t Fornuis, het Pomphuis en Pure C,” reageert Stijn. “Om inspiratie op te doen, maar ook om telkens weer vast te stellen met hoeveel passie die grote chefs werken. Yulia Stark van Carl Van de Velde Training Institute knikt instemmend. “Passie is een ‘key’ ingrediënt, ook in het zakenleven.”

Deelnemers

 • Mark Beckers (Cleaning Masters / Multi Masters Group)
 • Kristof Dijckmans (Bevo)
 • Alexander Lenaerts (Lenaerts Projectinrichtingen)
 • Walter Spruyt (Sales Coach)
 • Yulia Stark (Carl Van de Velde Training Institute)
 • Peter Van Dijck (Bolckmans)
 • Marijsse Van Leuven (Casa Novus)
 • Pedro Bonnet (Limburg Manager / Manager Magazines)
 • Jeroen Detavernier (Antwerpen Manager / Manager Magazines)
 • Wim De Mont (Antwerpen Manager / Manager Magazines)

 ‘t Schaliënhuis

Oud-Dorpsstraat 38
2990 Loenhout
Tel.: 03 669 77 79
info@schalienhuis.be
www.schalienhuis.be

 Open van woensdag tot en met zondag vanaf 11.30 uur
Maandag en dinsdag gesloten
Woensdag gesloten van 1 september tot 1 juni.

7 dagen op 7 open voor groepen vanaf 30 personen.