SolarPro – “Iedere seconde monitoren hoe elk zonnepaneel presteert”

SolarPro uit Turnhout maakt het verschil in de sector van de fotovoltaïsche zonnepanelen met een bijzondere omvormer die een rendementsverhoging van 5 tot 25 procent garandeert. “Onze klanten kijken verder dan alleen maar de basisprijs,” stelt zaakvoerder Joris Van Mechgelen. “De iets hogere investering – bij particulieren kost het zelfs niets extra – verdienen ze dubbel en dik terug.”

Joris Van Mechgelen: “Weinigen weten dit, maar als één zonnepaneel stuk is of in de schaduw ligt, haalt dit het rendement van de hele installatie naar beneden.”

In 2009 richtte Joris Van Mechgelen SolarPro op. Dit snelgroeiende bedrijf uit Turnhout met een tiental medewerkers richt zich op fotovoltaïsche zonnepanelen, warmtepompen, zonneboilers en sinds kort ook pelletketels. “We werken zowel voor particulieren als bedrijven,” vertelt Joris Van Mechgelen. Begin 2012 verhuisde SolarPro naar een gloednieuwe vestiging met showroom. “Dankzij de demonstratieopstellingen zien onze klanten met eigen ogen wat we doen. We gaan steeds voor kwaliteit en totaaloplossingen. Onze grote kracht ligt in het combineren van verschillende systemen.”

Omvormers

Als één van de eerste in de sector schakelde SolarPro over op omvormers van SolarEdge. “Weinigen weten dit, maar als één zonnepaneel stuk is of in de schaduw ligt, haalt dit het rendement van de hele installatie naar beneden. Je ziet dit niet omdat je enkel het opgetelde vermogen van de volledige installatie kan opvolgen.” De omvormer van SolarEdge garandeert een online monitoring per paneel. “Je ziet op elk moment welke prestaties ieder paneel levert. Als één paneel minder vermogen levert of enkele uren per dag in de schaduw ligt, beïnvloedt dit bovendien de verdere string niet. Problemen worden meteen gedetecteerd en gesignaleerd. Dit vereenvoudigt het onderhoud en eventuele herstellingen. Op langere termijn maken deze verschillende voordelen een enorm verschil. Eén minder functionerend paneel kost duizenden euro’s rendementsverlies.”

Eenvoudig vervangen

Deze bijzondere omvormer laat ook toe dat een individueel paneel dat stuk is, wordt vervangen door eender welk type of zelfs een ander merk. Een belangrijk voordeel bij bijvoorbeeld oudere installaties. “Dat moet je met de traditionele omvormers niet proberen,” stelt Joris Van Mechgelen. Door de individuele aansturing per paneel daalt ook fors het gevaar bij brand. “Wanneer de omvormer wordt uitgeschakeld, vallen meteen ook de hoge spanningen op de leidingen weg. Dat is bij een traditionele omvormer niet het geval. Verder is de omvormer uitgerust met elektrische vlamboogdetectie. Wie met gezond verstand alle elementen op een rijtje zet, kiest gewoon voor dit systeem.”

Koeybleuken 24, 2300 Turnhout, Tel.: 014-46 00 00
info@solarproducts.be, www.solarproducts.be