Steve Symons en Alexandre Stoop, TecnoSpace

Pimp your space!

De tijd dat kantoren koel moesten worden ingericht, ligt definitief achter ons. De kilte van harde materialen was nefast voor de akoestiek. Het belang van akoestiekbevorderende materialen wordt alsmaar duidelijker en ook mooie vormen mogen weer. En als het even kan, moet het geheel liefst ook nog ecologisch verantwoord zijn. De BuzziSpace-lijn van het Antwerpse bedrijf TecnoSpace beantwoordt volledig aan dit profiel. Het kreeg dan ook niet voor niets  de Design Award 2007. In april 2008 zet TecnoSpace het product in de kijker op het wereldvermaarde Salone Internazionale del Mobile in Milaan.

Gedelegeerd bestuurder Steve Symons en Alexandre StoopDeze gloednieuwe manier van ruimtes onderverdelen, is gebaseerd op wanden die met een viltlaag bekleed zijn. Dit zorgt ervoor dat ze alle geluiden goed absorberen en dus zeer gunstig zijn om ‘galmende’ kantoren rustiger te maken. Het bord is vervaardigd uit bio-afbreekbaar papier en karton, het vilt wordt gerecycleerd uit PET-flessen: van de gesmolten kunststof worden opnieuw draden getrokken. “Het materiaal is dus ecologisch verantwoord en kan nadien ook weer perfect worden teruggebracht tot zijn oorspronkelijke  vorm voor hergebruik in andere toepassingen. We streefden echt naar deze cradle-to-cradle benadering,” zegt Steve Symons, gedelegeerd bestuurder van TecnoSpace.

“We streefden naar een echte cradle-to-cradle toepassing.”

TecnoSpace liet ontwerpster Sas Adriaenssens los op het materiaal en zij kwam op de proppen met twee uiterst bruikbare designs: de BuzziZone is een vrijstaande akoestische doe-het-zelfwand met prikbordfunctie, om uw persoonlijke zone af te bakenen in een werk- of thuisomgeving. Het BuzziBoard is een akoestisch dempend en slijtvast viltmateriaal, gerecyleerd uit PET. Het kan voor verschillende toepassingen gebruikt worden. “Zo is het een magnetisch vilten prikbord dat je kan vasthechten op metalen kasten, wanden en koudglazen wanden. Maar we hebben ook al onderhandelingen lopen met fabrikanten van kasten waarbij onze boards gebruikt worden als achterwand.” “Een groot voordeel is dat je het volledig zelf kan monteren. Op twee minuten heb je het in elkaar gezet en je hebt er écht geen handleiding voor nodig. We willen een nieuwe markt aanboren: die van de doe-het-zelf. Wij staan namelijk bekend door onze glazen scheidingswanden voor kantoorruimtes. Dat zijn zaken die je onmogelijk zelf kan in elkaar zetten, daar heb je echt onze technici voor nodig.”

Ook thuis

Wie denkt dat BuzziSpace enkel interessant is op kantoor heeft het mis. “Als je bezoek krijgt, terwijl de kinderen spelen in de woonkamer, staat de BuzziZone op twee minuten recht en kunnen de kinderen achter de wand gewoon verder spelen. Door de geluidsabsorberende kenmerken hoor je de kinderen nog wel, maar zal het geluid veel minder storend zijn.” Maar ook voor nog luidruchtigere toepassingen biedt het systeem een oplossing (bijvoorbeeld saxofoon, drumstel, …) De BuzziZone zal het aantal decibels voor de huisgenoten en buren aanzienlijk naar beneden halen.

Vorm en kleur

TecnoSpace staat voor de volle 100% achter het nieuwe product. “Het is een blijver, daar ben ik zeker van,” zegt Steve Symons. “Natuurlijk zullen de kleuren mettertijd aangepast worden. Momenteel is het nog slechts in één kleur verkrijgbaar en dat komt omdat het materiaal voordien nooit zichtbaar werd gebruikt. Het was altijd een onderlaag die bekleed was, denkt maar aan wanden en plafonds in treinen. Als de tijd er rijp voor is, gaan we op onze website de BuzziSpace-producten online aanbieden en dan kunnen klanten op de site hun wanden pimpen en bestellen. Zo krijgen ze een product volledig naar hun smaak.

Michel Van den Bosch