SVR-Architects – Is uw gebouw uw visitekaartje?

SVR-Architects koppelt ervaring en knowhow aan een actuele vormgeving en een vooruitstrevende aanpak. Is dat niet waar elke slimme bouwheer op zoek naar is?

Philippe Van Goethem: “Wij brengen nieuw leven in een bestaand gebouw.”

SVR-Architects ontstond in 1972 en groeide onafgebroken. Het geheim achter dat blijvende succes is eigenlijk geen geheim. “Rond de eeuwwisseling besloten we ons te concentreren op vijf, nu zes markten,” zeggen de huidige managing partners Philippe Van Goethem en Jean-Pierre Van Liefferinge: health & care, laboratoria, huisvesting, kantoren en recent ook retail.

Jean-Pierre Van Liefferinge.

R&D en research
SVR-Architects bouwde knowhow rond de bouw van laboratoria en andere reseachcentra. Het begon met Imec in Leuven. Parijs en China volgden en op dit moment werkt SVR-Architects aan projecten in Duitsland, Singapore en Japan. “Steeds vaker zitten we vanaf dag één mee aan tafel,” legt Jean-Pierre Van Liefferinge uit. “Eigenlijk zijn we in de eerste fase consultant, maar dan vanuit onze achtergrond als architecten. En het mooie is dat we de expertise en knowhow die we opbouwen met onze projecten in het buitenland, gebruiken om de kwaliteit van projecten bij ons te verhogen. Op dit moment zijn we met 16 laboprojecten bezig in binnen en buitenland.”

Van kantoren tot retailparken
Een blik uit de lopende of op stapel staande projecten wijst erop dat de andere focusmarkten niet worden verwaarloosd. Er zijn kantoren en industriële gebouwen in Brussel, Antwerpen en Maldegem. Ziekenhuizen, rustinstellingen en woonzorgcentra in Antwerpen – Linkeroever én Rechteroever – en Edegem. En er zijn de woonprojecten, zowel sociale huisvesting en residentiële huisvesting als hotels. De meest recente focus, retail, resulteerde in het ontwerp voor een retailpark in Wilrijk. Andere retailprojecten in de regio Antwerpen, ten zuiden en ten noorden van de stad, liggen al op de tekentafel.

Ackermans & Van Haaren – Antwerpen.

Slimme vernieuwbouw
SVR-Architects ontwerpt nieuwbouw én vernieuwbouw. “Vernieuwbouw is méér dan strippen en opnieuw beginnen,” zegt Philippe Van Goethem. “Wij specialiseerden ons in interbellumarchitectuur. Wij kennen de eigenschappen én de contra’s van die gebouwen. Wij bekijken hoe een gebouw in elkaar zit, bekijken de inplanting en de oriëntatie en nemen dat alles als uitgangspunt.”
Het resultaat mag er zijn, zoals het Casino-Kursaal in Oostende of Flagey in Brussel aantonen. “Wij brengen nieuw leven in een bestaand gebouw,” zegt Jean-Pierre Van Liefferinge. “U krijgt veel meer dan een nieuwe gevel: we valoriseren maximaal het bestaande gebouw. Zo kreeg de PIDPA-toren een nieuw leven, geïntegreerd in het stedelijk weefsel.”

Het beste team voor elk project
Een stokpaardje van SVR-Architects is de juiste verhouding tussen planning, budget, kwaliteit en het programma van eisen. “Is één onderdeel niet helemaal op de rest afgestemd, dan krijgt u als bouwheer vroeg of laat problemen,” waarschuwt Philippe Van Goethem. En daarom is het bureau een grote voorstander van multidisciplinaire teams. “Wij hebben geen studiebureau in huis,” zegt Jean-Pierre Van Liefferinge. “Je kunt niet voor elke discipline alle specialisten in huis hebben, wij zoeken voor elk project de meest geschikte partners.” Wel in huis zijn 43 medewerkers, van wie de meerderheid architecten. Elk project krijgt een projectleider, doorgaans een architect met 10 of meer jaar ervaring, en wordt opgevolgd door een van de partners. En voor recente projecten werkt SVR-Architects samen met jonge, vernieuwende architecten. Op die manier haalt u esthetiek en kwaliteit in huis. Want uw gebouw is uw eerste visitekaartje.

BNP Paribas Fortis – Brussel.

Echte duurzaamheid
Duurzaam bouwen was bij SVR-Architects al een begrip voor het een trend werd. Met de hulp van de BREEAM-gekwalificeerde medewerker van SVR-Architects is uw toekomstig energieverbruik onder controle. De gebruikte materialen, de oriëntering van het gebouw en het isolatiebeheer:  SVR-Architects gaat voor u na welke energie verloren gaat, hoe energie zo economisch mogelijk wordt opgewekt – zon, wind, aardwarmte – en hoe u zo weinig mogelijk fossiele brandstoffen moet gebruiken.

De visitekaartjes van SVR-Architects vindt u overal. In Bejing, Singapore en Parijs, maar ook in Antwerpen (Ackermans & van Haaren, Deloitte & Touche), Wilrijk (Retailpark), Temse (De Zaat), Mechelen (Wolters Kluwer, De Lijn en, nu in de steigers, het oude Belgacomgebouw dat wordt getransformeerd tot een aantrekkelijk geheel van kantoren, woningen en parkeergarage).

SVR-Architects is bij diverse klanten al decennia kind aan huis. Zowel in de ziekenhuissector als in de onderzoekswereld. Wie zei er iets over tevreden klanten? Voor enkele van die klanten bouwde SVR-Architects state-of-the-art laboratoria en researchcentra in binnen- én buitenland. Het creëren van een innovatieve omgeving waar het bovendien prettig werken is, het ei van Columbus!

Volhardingstraat 26 – 2020 Antwerpen – T 03 242 82 00 – architects@svr-architects.euwww.svr-architects.eu