Teakwood Consult bvba – Duurzaam teakhout heeft toekomst

Hout is wereldwijd een belangrijke grondstof. Wildkap blijft een plaag en de industrie zoekt naar alternatieven. Teakwood Consult bvba biedt dit alternatief aan in de vorm van deelnemingen in gecertificeerde teakprojecten. Sinds 1997 zijn reeds 13 projecten opgestart.

Tropische regenwouden dienen te worden beschermd, daar is iedereen het over eens. Maar het gebeurt nog te weinig. Goed dus dat er bosbouwbedrijven zijn die duurzame plantages opzetten gecertificeerd door de Forest Stewardship Council (FSC). Teakwood Consult is een bemiddelaar die particulieren, vennootschappen en houtverwerkende bedrijven laat investeren in duurzaam teakhout. “De vraag naar hout stijgt elk jaar,” zegt John de Vries van Teakwood Consult. “Ook vanuit opkomende landen als India en China, want teakhout wordt gebruikt voor een groot aantal toepassingen.”

Duidelijke afspraken

Teakwood Consult werkt samen met het Costaricaanse bosbouwbedrijf Reforestation Group International s.a. Dat bedrijf is voor 100 % eigenaar van de plantage en heeft een 10% belang in de opbrengst van het hout, zodat er een gezamenlijk belang is met de investeerders. Het management van het bosbouwbedrijf is in Europese handen en de plantages worden jaarlijks gecontroleerd door onafhankelijke bosbouwdeskundigen van GFA Consulting Group en de Costaricaanse overheid. Er zijn geregeld tussenkappen en de eindkap volgt ongeveer 15 of 20 jaar na de aanplant. Afhankelijk van het door u gekozen project heeft u recht op de opbrengst van het hout.

Financieel, ecologisch en sociaal rendement

De investering in teakplantages duurt 15 of 20 jaar en rendeert financieel, ecologisch en sociaal. “Het financiële rendement is afhankelijk van de opbrengst van het plantjaar waarin wordt geïnvesteerd,” zegt John de Vries. “De ecologische voordelen zijn evident: gecertificeerde bosbouw vermindert wildkap in tropische regenwouden. Tot slot is er ook een sociaal rendement: de plantages geven mensen werk en de sociale RGI projecten zorgen voor huisvesting en scholing.”

Transparantie

Investeren in teakhout is en blijft een investering. Er zijn dus risico’s aan verbonden. Risicofactoren zijn onder meer de vraag naar teak, de kwaliteit van het hout en de ontwikkeling van de dollarkoers. De investering wordt daarentegen vastgelegd in een notariële akte, er is een calamiteitregeling en een opbrengstrecht op Uw naam.

Teakwood Consult is een bemiddelaar van investeringen in FSC-gecertificeerd teakhout. Slimme bosbouw levert een financieel, ecologisch en een sociaal rendement op.

Generaal Lemanstraat 74 bus 12, 2600 Berchem
Tel.: 03-218 76 52
info@teakwoodconsult.be, www.teakwood.be