Teakwood Consult bvba – Investeren in duurzaam teakhout

‘Na de goudkoorts, de houtkoorts’ blokletterde De Tijd eind vorig jaar. Investeren in bosbouw heeft blijkbaar de wind in de zeilen, nu mensen na de bankencrisis de beurs kritisch beschouwen. Teakwood Consult bvba is een aanbieder van investeringen in gecertificeerd teakhout.

Teak (Tectona grandis L.f.) is een hoogwaardige houtsoort met uitgebreide (industriële) toepassingsmogelijkheden. Diverse industrieën zijn bereid een goede prijs voor het hout te betalen. “Bij elke investering is transparantie van groot belang,” merkt John de Vries van Teakwood Consult op. “U dient zelf de inschatting van het eventuele risico op uw geïnvesteerde vermogen te kunnen maken. Wij van Teakwood Consult streven naar duidelijkheid en eenvoud.”

Gezamenlijk belang

Teakwood Consult werkt samen met het Costaricaanse bosbouwbedrijf Reforestation Group International s.a. Dat bedrijf is voor 100 % eigenaar van de plantage en heeft een 10% belang in de opbrengst van het hout, zodat er een gezamenlijk belang is met de investeerders. Het management van het bosbouwbedrijf is in Europese handen en de plantages worden jaarlijks gecontroleerd door onafhankelijke bosbouwdeskundigen van GFA Consulting Group en de Costaricaanse overheid. Het gaat namelijk om duurzame plantages, gecertificeerd door de Forest Stewardship Council (FSC).

Risicobeheersing

De investering in teakplantages duurt maximaal 15 of 20 jaar of minder indien U investeert in oudere plantjaren. “Naast het financiële rendement zijn er ook ecologische en sociale voordelen,” zegt John de Vries. “Gecertificeerde bosbouw vermindert wildkap in tropische regenwouden en plantages geven mensen werk en de sociale RGI projecten zorgen voor huisvesting en scholing.” Investeren in teakhout is en blijft een belegging. Er zijn dus risico’s aan verbonden. De investering wordt vastgelegd in een notariële akte, er is een calamiteitregeling en een opbrengstrecht op Uw naam.

Toezicht

Het aanbieden in Nederland van deze investeringen staat onder toezicht van de Autoriteit Financiële Markten, de Nederlandse tegenhanger van de Belgische Commissie voor het Bank-, Financie- en Assurantiewezen (CBFA). Risicofactoren zijn onder meer de vraag naar teak, de kwaliteit van het hout en de ontwikkeling van de dollarkoers. Het financiële rendement is tot slot afhankelijk van de opbrengst van het plantjaar waarin wordt geïnvesteerd.

Investeren in een product wat u met uw eigen ogen kunt zien? Tweemaal per jaar organiseert Teakwood Consult een reis naar Costa Rica voor (geïnteresseerde) investeerders in gecertificeerd teakhout. Vraag naar het reisverslag.

Generaal Lemanstraat 74 bus 12, 2600 Berchem
Tel.: 03-218 76 52
info@teakwoodconsult.be, www.teakwood.be