Transporeon – Lage vervoerstarieven bieden kansen en gevaren

Voor verladers is het een interessante tijd om met vervoerders over transporttarieven te onderhandelen. Uit de Transport Market Monitor (TMM) van Capgemini en Transporeon blijkt dat de vervoerstarieven onder druk staan. De monitor werd voor het 15e kwartaal op rij uitgevoerd, gebaseerd op honderdduizenden ritten die over het TRANSPOREON-platform gecommuniceerd worden. Capgemini analyseert deze cijfers elk kwartaal en heeft gezien dat de transportprijsindex momenteel op het laagste niveau staat sinds 2010. 

Verladestrafle

De matige Europese economieën leiden tot overcapaciteit en lagere transporttarieven bij vervoerders. De daling tussen het vierde kwartaal van 2012 en het eerste van 2013 kwam uit op 8,1 %. Volgens Capgemini-onderzoekers zitten er voor- en nadelen aan de lage prijzen. Het biedt bedrijven kansen om juist nu transport in te kopen. Ook kunnen verladers overwegen om bestaande contracten open te breken. Verder brengen lage tarieven gevaren met zich mee voor de solvabiliteit van vervoerders. Dennis Wereldsma, Managing Consultant Logistics bij Capgemini Consulting: “Verladers moeten er rekening mee houden dat keuze op basis van prijs niet altijd de juiste is. Ze moeten inzien dat een duurzame relatie tussen een verlader en een vervoerder op de lange termijn belangrijk kan zijn.”

“Overigens fluctueren transportprijzen gedurende het jaar,” constateert Michel Haenen, Country Manager bij Transporeon: “In maart waren er al tekenen te zien van een herstellende transportmarkt en een kleine verhoging van prijzen.

Meer lezen over de Transport Market Monitor kan op www.transportmarketmonitor.com. Hier kan je ook inschrijven om ieder kwartaal het rapport gratis in uw mailbox te ontvangen.

Logo_Transporeon_4cSteenweg op Gierle, Campus Blairon – 2300 Turnhout – T 014 61 11 69 – willemsens@transporeon.comwww.transporeon.com