Van Maercke nv (Divisie Oost-België) – Industriebouwer stort zich op het oosten van het land

Industriebouwer Van Maercke is al een sterke partij in Oost- en West-Vlaanderen, en wil vanuit een nieuwe vestiging in Opglabbeek nu ook de markt in het oosten van België en het Groothertogdom Luxemburg veroveren.

Geert Evers en Bart van den Dungen.

De in Kluisbergen gevestigde industriebouwer Van Maercke was al langer van plan om haar werkgebied uit te breiden naar het oosten van het land.

Geert Evers, die al jarenlang actief was in de industriebouw, werd eind vorig jaar ingelijfd als directeur van de divisie Oost-België en kreeg als opdracht mee hiervan een zo onafhankelijk mogelijk opererend bedrijfsonderdeel binnen de groep te maken.

“Het oosten van België was voor ons grotendeels een blinde vlek op de kaart,” zegt Evers. “Van Maercke bleef hier ook een beetje met opzet weg: de as Antwerpen-Brussel verdeelt immers, met haar drukke verkeer, in essentie het land. De beste manier om de overstap te wagen is dan ook via een satellietkantoor.”

De kennis voor het optrekken van geprefabriceerde betonnen bouwwerken blijft uiteraard vanuit Kluisbergen komen. Van Maercke specialiseert zich daar al meerdere decennia in industriebouw. De groep concentreert zich op betonnen bouwsels, terwijl bedrijven in deze nieuwe regio overwegend stalen constructies opzetten. “Maar dat mag geen rem zijn,” zegt Evers. “De voordelen van beton op staal zijn groot. Bovendien hebben we nog andere troeven: het feit dat we ons ontfermen over het hele project, van plan tot oplevering en dat we binnen de groep over ontzettend sterke en moderne productiebedrijven beschikken.”

De productie van de bouwonderdelen blijft trouwens wel in het westen van het land gebeuren: bij zusterondernemingen Structo en Decomo, die respectievelijk de betonconstructies en de afwerkingselementen produceren. “Maar we hoeven hier niet getrouwd te zijn met onze eigen bedrijven,” zegt Evers. “Goede partners in de omgeving zullen we dan ook zeker niet links laten liggen.”

De voordelen van beton

“Er kunnen verscheidene argumenten worden opgeworpen voor het gebruik van beton in een industrieel gebouw,” zegt Evers. “Er zijn niet alleen de brandwerende eigenschappen van beton, maar belangrijker nog wordt momenteel het economisch en ecologisch aspect. Beton accumuleert warmte, zodat uw pand koel is in de zomermaanden en warm in de winter, en beton isoleert uitstekend tegen omgevingsgeluid. Bovendien is het robuust en onderhoudsarm, zodat het langer meegaat en een barrière opwerpt tegen inbraak. Betonnen gebouwen kunnen snel, flexibel en op maat worden opgetrokken, en niet onbelangrijk: u kunt er uw eigen stijl in leggen. Omdat moderne productieprocedés ook veel meer toepassingen mogelijk maken herontdekken meer en meer ontwerpers beton dan ook als esthetisch bouwelement.”

Industrieweg Noord 1118 Bus 4, 3660 Opglabbeek
Tel.: +32 (0)89 51 89 20, Fax: +32 (0)89 51 89 29
info.oost@vanmaercke.com, www.vanmaercke.com