Varius – “Volledige focus op banden voor vorkheftrucks”

Hoe een bedrijf groot kan zijn in een nichemarkt. Varius uit Geel specialiseert zich al sinds 1997 in banden voor heftrucks. Dankzij een hechte samenwerking met bandencentrales en heftruckbedrijven, navigeert het bedrijf al fluitend doorheen de economische crisis.

Frank Knöpker : “Mijn personeel is trots op ons bedrijf en dat stralen ze zeker uit …”

Vooraleer hij Varius oprichtte, werkte eigenaar en zaakvoerder Frank Knöpker tien jaar als verkoopsverantwoordelijke in een bandencentrale. “Daar is mijn interesse voor het bandenvak gewekt en deed ik de nodige kennis op om mijn eigen verhaal te schrijven. Ik geloof sterk in specialisatie en besloot me te richten op banden voor vorkheftrucks.”

Uitbreiden en verhuizen
Varius kende meteen succes. “Inmiddels verhuisden we al twee keer naar een grotere locatie. Onze huidige vestiging in Geel biedt qua stockruimte voldoende uitbreidingscapaciteit voor de komende jaren. In 2006 hebben we in Moerdijk een Nederlands zusterbedrijf opgericht met exact dezelfde producten en diensten.”

Lucht en volrubberbanden
Varius is importeur voor de Benelux van verschillende merken: volrubberbanden van Marangoni en Forza en luchtbanden van Trelleborg. “Heftrucks rijden ofwel op lucht ofwel op volrubber. Met ons nieuwe merk – Elastomeric – bieden we naast de premium producten ook een lijn budgetbanden aan, uitermate geschikt voor toepassingen bij kleinere eindgebruikers of voor tweedehandsmachines. Varius werkt nauw samen met bandencentrales en heftruckbedrijven. Met Elastomeric opent Varius weer een grens, de exclusiviteit omvat namelijk naast de Benelux ook Duitsland waar een samenwerkingsakkoord is bereikt met een dealer in Wuppertal, midden in het Ruhrgebied, het kloppende hart van de Duitse industrie.”

Via bandencentrales
Varius levert aan heftruckbedrijven en bandenservicebedrijven, deze bieden de juiste service aan de eindgebruiker, onze functie bestaat uit een goed voorraadbeheer en just in time leveringen bij onze afnemers, indien gewenst verzorgen wij ook de montage van de band op de velg. Varius werkt met twee systemen. “Voor klanten in de regio komen de wielen met versleten banden naar hier. Wij vervangen de band op de velg en zenden deze zo snel mogelijk terug. Voor klanten verderaf werken we met een ruilsysteem waarbij de velgen roteren. Zo beperken we de downtime van de vorkheftrucks tot een absoluut minimum.”
Naast de bandencentrales richt Varius zich ook op de fabrikanten, importeurs, dealers en handelaars van vorkheftrucks. Voor het vullen van banden met polyurethaan is Varius uitgerust met een state of the art vulstation met een uitgekiend verwarmingssysteem. Met dit product zijn lekke banden uitgesloten en men behoudt de souplesse van een luchtband, toepassingen zijn er van grasmaaier tot laadschop.

Orde en netheid
Frank Knöpker heeft een eigen bedrijfsfilosofie. “Orde en netheid vind ik bijzonder belangrijk. Aanvankelijk moest ik dat voortdurend benadrukken, nu gaat het vanzelf. Wanneer mijn personeel naar klanten gaat, worden vuile overalls vervangen door propere werkkleding. Mijn personeel is trots op ons bedrijf en dat stralen ze zeker uit …”

Lammerdries 11 – 2440 Geel – T 014 56 00 86 – info@varius.bewww.varius.be