Vijf toptips voor een doeltreffend sollicitatiegesprek

02H73961_low

Niet alleen de sollicitant kan zenuwachtig zijn voor een sollicitatie, u als werkgever ook. Want u moet zichzelf verschillende vragen stellen: wat als er geen klik is met de sollicitant? Hoe moet ik dit gesprek aanpakken? Welke vragen stel ik? ‘Read and learn’ met de volgende vijf tips en zorg voor een doeltreffend en aangenaam gesprek voor beide partijen.

  1. Voorbereiding is belangrijk

Om de juiste vragen te stellen aan uw kandidaat, formuleert u best op voorhand duidelijke selectiecriteria. Dit kan enkel en alleen door een scherp beeld te vormen van de eisen waaraan uw sollicitant moet voldoen. Op basis van de functiebeschrijving die u eerder heeft gemaakt, kunt u de belangrijkste competenties en uitdagingen van de job bepalen. Ook gespreksonderwerpen voorbereiden is zeker niet overbodig.

Praktische zaken kunt u ook best op voorhand regelen: zoals de receptioniste op de hoogte brengen van de komst van een kandidaat. Hij of zij zal waarschijnlijk even moeten wachten, dus zorg voor een aangename wachtruimte.

  1. Zorg voor een ijsbreker

Om de sollicitant op zijn gemak te stellen, kunt u best beginnen met smalltalk. Bijvoorbeeld vragen of het bedrijf goed te vinden was, of hij/zij iets wil drinken… Zo ontspant de kandidaat zich en kan hij vol goede moed aan het gesprek beginnen. Eerst verzamelt u informatie over de opleiding, ervaring, persoonlijkheid… Daarna wilt u een zicht krijgen op de motivatie en sterktes van de kandidaat. Ga hier niet louter af op wat hij of zij zegt. Vraag naar concrete situaties en acties die dat aantonen.

  1. Vertel voldoende over uw organisatie…

… maar laat op het einde ruimte voor vragen van de kandidaat. Praat over de cultuur van uw onderneming, de arbeidsvoorwaarden, werkomgeving, en vooral over de functie. Wat zijn de taken en verantwoordelijkheden? Maar probeer niet te opdringerig te zijn, voor de kandidaat is dit gesprek immers de eerste kennismaking met het bedrijf.

  1. Vertel over vervolgprocedure

Heeft iedereen gevraagd en gezegd wat hij of zij wou vertellen? Sluit dan het gesprek af met informatie over de vervolgprocedure. U kan de kandidaat vertellen wanneer hij of zij bericht krijgt en wat de volgende stappen in het proces zullen zijn. Bedank de kandidaat voor het gesprek en sluit het gesprek positief af.

  1. Wat bij de beoordeling

Hoe bepaalt u of de kandidaat geschikt is voor de functie? Het is al van bij het gesprek belangrijk dat er concrete gegevens verzameld worden. Probeer objectief te blijven en vel na het interview uw oordeel over de kandidaat. Laat uw persoonlijke voorkeur geen rol spelen in het besluitvormingsproces. Daarom is een gesprek met twee interviewers geen slecht idee. Dit verhoogt de objectiviteit.