Businesstip: Waarom auto’s leasen dikwijls interessanter is dan aankoop

02H75581_low“Een duurder model kan aan het einde van de rit de beste koop zijn”

Het autosalon van Brussel sloot vorige week zijn deuren en de meeste merken blikken tevreden terug op deze beurs. 2014 werd meteen sterk ingezet. Ook de bedrijfswagens blijven het goed doen. Voor sommigen is het een absoluut noodzakelijk werkmiddel, terwijl anderen er één mogen gebruiken als onderdeel van hun verloning. Voor bedrijfsleiders is het telkens weer een moeilijke keuze: koop je een wagen of lease je er één. Pieter Goossens, MarCom en Innovation Manager bij Athlon Car Lease, somt met plezier enkele voordelen van leasen op.

Tip 1: Kies voor transparantie
“De maandelijkse afschrijving van een gekochte wagen bedraagt soms maar 60% van de totale kost. Het is dus fout deze afschrijving te vergelijken met de maandelijkse leaseprijs die je aan de maatschappij betaalt. Bij een operationele leasing nemen we naast de aankoopprijs ook de restwaarde mee op in de berekening van het maandelijks bedrag, samen met andere kosten zoals banden, verzekering, taksen, onderhoud en andere kosten. Bij leasing krijg je met één factuur een duidelijk beeld van de totale kost van een wagen. Dat is transparant.”

Tip 2: Maak het uzelf gemakkelijk
“Leasen is voor een stuk kiezen voor gemak. Je krijgt maandelijkse slechts één factuur en daarin zijn alle kosten opgenomen, uitgezonderd de brandstof. Wanneer je kiest voor kopen krijg je een afrekening voor de verkeersbelasting, de verzekering, het onderhoud en nieuwe banden. Wanneer je één of enkele wagens voor je bedrijf hebt rondrijden, is dat meestal geen probleem. Wanneer het er een tiental zijn vraagt dat al wat meer boekhoudkundig werk om alles te verwerken. Je hebt een analytische boekhouding nodig om de werkelijke kostprijs van elke wagen te kennen. Bij leasing staan alle kosten verzameld op één factuur. Je hoeft deze diensten ook niet afzonderlijk te gaan organiseren, een contactpersoon regelt alles voor je.”

Pieter Goossens (Athlon Lease): “Bij leasing krijg je met één factuur een duidelijk beeld van de totale kost van een wagen. Dat is transparant.”
Pieter Goossens (Athlon Lease): “Bij leasing krijg je met één factuur een duidelijk beeld van de totale kost van een wagen. Dat is transparant.”

Tip 3: Staar u niet blind op de kostprijs
“Laat je niet misleiden door een offerte. Een duurdere wagen kan op het einde van de rit dikwijls goedkoper eindigen dan een meer voordelig model. Alles draait namelijk om de CO² uitstoot. Zo hebben we voor een klant een elektrische wagen en een diesel met elkaar vergeleken, beide van een uitstekend Duits merk. De maandelijkse leaseprijs van de elektrische versie lag meer dan 100 euro hoger, maar door de vele fiscale voordelen bleek de elektrische auto economisch de beste keuze. Staar je daarom niet blind op de prijs, maar hou rekening met alle componenten. Je dealer of de leasingmaatschappij helpt je graag met het berekenen van de totale kost.”

Tip 4: Duitse wagens blijven het goed doen
“Zeggen welk model het meest geschikt is als firmawagen, is moeilijk te zeggen. De meeste bedrijfsleiders, vooral in kleinere ondernemingen, houden rekening met de persoon die de wagen zal gebruiken. Een moeder met drie kinderen heeft andere verwachtingen dan een jonge vrijgezel. In het algemeen blijven de premium merken het uitstekend doen, en dan bedoel ik de Duitse wagens en Volvo. Het zijn zeker niet de goedkoopste auto’s, maar ze hebben een hoge restwaarde, ze geven een bepaald imago aan je onderneming en scoren bovendien erg goed als we de CO²-uitstoot berekenen. Tot slot zijn ze ook behoorlijk betrouwbaar, al scoren sommige modellen van Franse of Italiaanse merken soms even goed of zelfs beter.”