BRUSSEL – Grontmij ontwerpt nieuwe snelweg A11

A11-simulatie (copyright Via Brugge
A11-simulatie © Via Brugge

Grontmij heeft met het consortium Via Brugge een overeenkomst gesloten om de studieopdracht A11 uit te voeren. Het A11-project is één van de zes ‘missing links’ in het Vlaamse wegennet en momenteel het grootste DBFM-project (Design, Build, Finance and Maintain) voor wegen in Vlaanderen.

Grontmij voert hierbij de volledige studieopdracht uit voor de opdrachtgever Via Brugge. Het betreft een  interdisciplinaire opdracht waarbij alle vakgebieden aan bod komen: ontwerp van autosnelweg en onderliggende wegenis, rioleringsontwerp, kunstwerken, geotechniek, mobiliteit & verkeer, milieu-aspecten en vergunningen. Voor deze opdracht zet Grontmij 35 voltijdse medewerkers in gedurende twee jaar. Het architecturaal concept is gemaakt door Zwarts & Jansma (kunstwerken) en Bureau Bas Smets (landschap).

 De A11 is een nieuwe autosnelweg met 2×2 rijstroken tussen de N31 (Blauwe Toren) in Brugge en de N49 in Knokke-Heist. Het traject beslaat 12 kilometer. Inclusief alle onderliggende wegen en fietspaden wordt er in totaal 55 kilometer nieuwe weginfrastructuur aangelegd. De nieuwe autosnelweg zorgt voor een betere verbinding tussen de haven van Zeebrugge en het hinterland.