Christel Michiels: Sportsponsoring is cruciale pijler in onze merkstrategie

Verzekeringsmaatschappij Fidea, een onderneming binnen de KBC Groep met hoofdzetel te Antwerpen, verdeelt schade-, levens-, en beleggingsverzekeringen voor particulieren, zelfstandigen, kmo’s en ondernemingen via een netwerk van onafhankelijke verzekeringsmakelaars in gans België. Ook de Centea-bankagent, vertegenwoordiger van de bankzustermaatschappij van Fidea, verdeelt polissen van de verzekeraar. In 2008 begon Fidea aan haar vijfde seizoen als hoofden naamsponsor van het crossteam rond Bart Wellens en Zdenek Stybar. Daarmee wilde het bedrijf in eerste instantie een grotere naambekendheid bereiken. Merkverantwoordelijke Christel Michiels heeft het over een cruciale pijler in de Fidea-merkstrategie.

Christel Michiels: “Sinds 2004 is onze naambekendheid gestegen tot maar liefst 75%.”Brabant Manager: Waarom besloten jullie in 2004 aan sportsponsoring te doen?
Christel Michiels: “We wilden iets doen aan onze beperkte naambekendheid en het tekort aan straatvisibiliteit waarmee we te kampen hadden. Onze producten worden aangeboden via onafhankelijke makelaars, waardoor wij als merk minder onder de aandacht komen. Bedoeling was dan ook om ons merk meer in de kijker te zetten. We hadden in het verleden al geïnvesteerd in de meer klassieke vormen van publiciteit, zoals tv, radio en afficheren. Omdat ons budget niet opgewassen was tegen de grote concurrenten die deze kanalen domineren, besloten we om het over een andere boeg te gooien. Met het faillissement van SpaarSelect, toenmalig sponsor van Bart Wellens en team, kwam alles in een stroomversnelling. We gingen rond de tafel zitten met Hans van Kasteren. Dat klikte, waardoor we de opportuniteit al snel in een concrete overeenkomst op lange termijn goten. We zijn op dit moment nog hoofdsponsor tot maart 2011. De sponsoring van het Fidea Cycling Team is een cruciale pijler in onze merkstrategie.”

“We krijgen steeds vaker verzekeringsvragen rond fietsen, recreatief of in competitieverband. Daaraan komen we graag tegemoet.”

Brabant Manager: Welke meerwaarde wensen jullie te bereiken door middel van sportsponsoring?
Christel Michiels: “In de eerste plaats wensen we met deze overeenkomst onze naambekendheid te vergroten en vervolgens op peil te houden. Daarnaast zorgt de sponsoring voor een grote betrokkenheid van onze makelaars en ons personeel, wat voor een ideaal platform zorgt om aan relatiemarketing te doen. Verder werkt onze sponsoring ook inspirerend voor de creatieve uitwerking van onze commerciële acties en campagnes. Dit heeft er al toe geleid dat docenten marketing ons als schoolvoorbeeld aanhaalden in hun lessen. Ook schakelen we het team in om onze producten en concepten te promoten. Denk maar aan het logo Elit3 dat momenteel op hun rennersoutfit prijkt. Eerder deden we dit al voor onze pensioenaanpak, Saving4Life. Wat dat betreft is sponsoring het ideale opstapje
voor productintegratie.”

Brabant Manager: En werpt die sponsoring zijn vruchten af?
Christel Michiels: “Absoluut. Sinds 2004 is onze naambekendheid gestegen tot maar liefst 75%. Daarmee zijn onze doelstellingen op het vlak van naambekendheid bereikt. Twee keer per jaar wordt de ROI op zowel kwalitatief als kwantitatief vlak gemeten. Fidea is voor het publiek intussen beter gekend als verzekeraar. We krijgen steeds vaker verzekeringsvragen rond fietsen, recreatief of in competitieverband. Daaraan komen we graag tegemoet. Zoals in de preventiecampagne ‘Fiets met ogen op je rug’ waaraan ook de renners enthousiast meewerkten. Wij zijn een zeer tevreden sponsor.”