De visie van Thomas Cook Belgium over toerisme in crisistijd

“Arabische lente heeft kaarten herschud, niet de crisis”

Er zit schroom in de portemonnee en er woedt nog altijd een crisis in Europa. Maar dat houdt de Belgische toerist niet binnen, zegt touroperator Thomas Cook. Ook Griekenland blijft een populaire bestemming.

Thomas Cook.

“De Belg gààt op vakantie”

Eerst over de Belg en zijn vakantieplannen. Volgens Thomas Cook, de tweede grootste touroperator in ons land, zijn die bijna ongewijzigd gebleven. Ook nu er nog steeds onzekerheid blijft over de economische situatie in Europa. “Men kijkt meer naar kortingen, maar het budget blijft nagenoeg hetzelfde,” zegt woordvoerder Baptiste van Outryve. “Alleen voor de tweede en eventuele derde of vierde vakantie, korte citytrips of skivakanties, wordt men duidelijk zuiniger. Maar de Belg gààt op vakantie, ook voor zijn kortere trips.”

“Griekenland staakt altijd”

De vraag is vervolgens waar de Belgische toerist dan naartoe gaat. Niet naar het door een zware economische crisis en stakingen geteisterde Griekenland? Toch wel. En niet omdat de prijzen er lager zijn door de aanhoudende crisis. “Dat is namelijk niet zo,” zegt van Outryve. “Ramptoeristen kunnen niets gaan doen in Griekenland: de prijzen zijn zelfs niet merkelijk gedaald. De prijzen die we nu hanteren, zijn één à twee jaar geleden overeengekomen, en die waren toen gebaseerd op groei in het aantal reizigers. Ook de stakingen en protesten schrikken mensen niet af: toeristen trekken vooral naar de eilanden, terwijl de maatschappelijke onrust zich vooral op het vasteland afspeelt. Noem mij bovendien eens één jaar waarin de Grieken niét staakten: dan moet er toch wel iets ernstigs aan de hand zijn geweest.”

“Arabische lente heeft kaarten herschikt”

Het neemt niet weg dat er wel degelijk een terugval is in het aantal boekingen op Griekenland. “Ik noem het liever een nivellering,” zegt van Outryve. “In 2011 hadden Griekenland, Spanje, Italië en andere Europese bestemmingen een topjaar omwille van de Arabische Lente: toeristen sloegen Noord-Afrika liever over. Ondertussen zijn de reizen naar sommige van die landen, zoals Tunesië, weer op peil, en vallen de Europese bestemmingen weer terug naar hun niveau van 2010. De Arabische Lente heeft de kaarten dus meer herschikt dan de economische crisis.”

Tekst: Ronald Meeus