Defibrilleren, makkelijker dan je denkt

Patrick Demarré.Snel optreden na een plotse hartstilstand kan een mensenleven redden. De AED defibrillatoren van Philips Healthcare zijn daarom nu al aanwezig in voetbalstadions, sportcomplexen, bedrijven en op bussen van internationale wielerploegen. Straks ook bij u thuis? Een gesprek met Patrick Demarré, sales director van Philips Healthcare.

Brabant Manager: Waarom is de aanwezigheid van een defibrillator zo belangrijk?
Patrick Demarré: “Met zo’n toestel dien je een elektrische schok toe waarmee het hart soms weer op gang geholpen kan worden. Als je weet dat vanaf vijf minuten na een plotse hartstilstand de overlevingskansen heel snel afnemen, kun je maar beter zo’n toestel in de buurt hebben.”

Brabant Manager: Is het gebruik ervan niet moeilijk?
Patrick Demarré: “Nee. Philips Healthcare is wereldmarktleider op het gebied van defibrillatoren en wij hebben een AED (Automatische Externe Defi brillator) ontwikkeld die de gebruiker stapsgewijs door de procedure leidt. Hij kan op die manier de uiterst belangrijke eerste zorgen toedienen in afwachting van de komst van medisch personeel.”

Brabant Manager: Waar vind je die defibrillatoren?
Defibrilleren, makkelijker dan je denktPatrick Demarré: “Ideaal zou zijn dat je ze aantreft op alle publieke plaatsen en bijvoorbeeld ook bij hartpatiënten thuis. We zijn daar trouwens volop mee bezig. Maar je vindt ze nu al in sommige voetbalstadions en sinds vorig jaar zijn alle bussen van de wielerploegen die deelnemen aan de Ronde van Frankrijk met zo’n toestel uitgerust. In samenwerking met de firma Laerdal hebben we trouwens ook een pakket ontwikkeld waarmee mensen een korte, 25  minuten durende reanimatiecursus kunnen volgen, compleet met een pop waarop je hartmassage kunt oefenen.”

Marc Van de Velde