Grond- en afbraakwerken Claes Luc – “We spelen heel kort op de bal”

Afbraakwerken mogen niet altijd met de grove borstel worden uitgevoerd. Zeker wanneer er binnenshuis dingen worden weg- of neergehaald, moet er soms voorzichtig worden omgesprongen met de bestaande infrastructuur. Afbraakonderneming Claes Luc bvba heeft er zijn specialiteit van gemaakt.

Luc Claes.

Halenaar Luc Claes koos voor één welbepaalde niche in de bouwsector: afbraakwerken binnenshuis. Dat vereist precisiewerk, dat bovendien zo geruisloos mogelijk moet worden uitgevoerd. Veel van de klanten die Claes Luc bvba bedient zijn namelijk ziekenhuizen, hotels of bedrijven. “Je moet rekening houden met de bestaande infrastructuur, en vooral goed luisteren naar de klant,” zegt Claes. “Meestal lopen de activiteiten in het gebouw gewoon door tijdens de afbraakwerken. Het is onze taak om die zo min mogelijk te storen.”

Geruisloos

Aan de gebouwen van de Katholieke Universiteit Leuven brak het bedrijf bijvoorbeeld enkele etages van de laboratoria uit. “De gebouwen in kwestie hebben een aparte leiding voor de aanvoer van zuurstof,” zegt Claes. “Als we die hadden beschadigd, was er het risico dat we een belangrijk onderzoek naar de vaantjes hielpen. Op het gelijkvloers was men namelijk nog aan het werken terwijl we boven alles uitbraken. We moesten dus voorzichtig en stil zijn, maar daar zijn we op voorzien.”

Het bedrijf heeft onder meer een breekmachine met een ingebouwde knijper, die muren en betonnen wanden wegwerkt zonder dat de omgeving wordt gestoord door het lawaai. Enkele breekmachines die Claes gebruikt, kunnen ook door een gewone deuropening van 70 centimeter breed worden gereden. “Maar ook in de planning van het werk zorgen we ervoor dat de gewoonlijke activiteiten die in het gebouw gebeuren zo min mogelijk worden gestoord,” zegt Claes. “Voor de ruwe afbraakwerken, die meestal wel een hoop lawaai maken, spreken we bijvoorbeeld af dat alles voor negen uur ‘s ochtends gebeurd is. Tegen de tijd dat de werknemers binnenkomen, kan er weer in alle rust worden gewerkt: dan houden we ons nog uitsluitend bezig met breekwerken die met de hand kunnen worden uitgevoerd, of eventueel met een van onze kleine breekmachines.”

Betrouwbaar

Ongeveer hetzelfde verhaal speelde zich af in het Brusselse Marivaux Hotel. Werfmedewerkers van Claes moesten er op enkele etages de kamers verruimen door er muren uit te breken. Ondertussen, op het gelijkvloers, bleef de bar open en werd het werk gewoon verder gezet. “Dat soort respect voor de activiteiten van een klant is de basis van een goeie vertrouwensrelatie,” zegt Claes. “Maar ook de manier waarop we het werk uitvoeren, moet vertrouwen scheppen. Een binnenafbraak moet precies, correct en proper gebeuren. Betrouwbaar zijn, dat is bijzonder belangrijk. Een woord is een woord.”

In de Limburgse gemeenten Halen en Beverlo, waar Claes Luc bvba huisvest, wordt er tijdens de werkzaamheden op de werf fiks aan de touwtjes getrokken. “Planning is per definitie belangrijk als je dit soort diensten wilt leveren,” zegt Claes. “Je moet met heel veel tijdselementen rekening houden. Maar dankzij diezelfde planning spelen we ook kort op de bal. Het gebeurt dat we op woensdag een bestelling krijgen, en dat de werf de volgende maandag al van start gaat.”

Liniestraat 70, 3545 Halen
Tel.: 013-44 47 74, GSM: 0495-53 85 65
info@claeslucbvba.be, www.claeslucbvba.be