Hans Van Kasteren: Sponsoring moet een win-winsituatie genereren

Hans Van Kasteren is een klinkende naam in de wielersport. Zijn asbestsaneringsbedrijf VKS verwierf bekendheid dankzij sponsoring in de wieler- en motorsport. VKS sponsorde onder andere bekende gezichten, zoals wielrenster Leontien Van Moorsel en haar ploeg en motorcrosser Joël Smets. Na de verkoop van het bedrijf in 1998 ging Hans Van Kasteren aan de slag als persoonlijk manager van Bart Wellens. Sinds 2002 is hij manager van wielerploeg Fidea Cycling Team.

Brabant Manager: U hebt uiteraard een ruime ervaring inzake sponsoring. Wat is de impact van het succes van veldrijden op het sponsorbeleid?
Hans Van Kasteren.Hans Van Kasteren: “Veldrijden staat dicht bij de mensen en krijgt enorm veel aandacht in de media. Het is uitgegroeid tot een heuse cultuur. Dat zorgt uiteraard voor een positieve invloed op het sponsorbeleid. Toch gaan we niet zomaar met alle potentiële sponsors in zee. Je moet namelijk een win-winsituatie kunnen genereren voor het bedrijf, de ploeg, de atleten en de toeschouwers. Het komt erop aan het geld zo goed mogelijk te bewerken en dat is een heuse opdracht. In het geval van hoofdsponsor Fidea leidde dit dankzij de juiste beslissingen tot een grote stijging van hun naambekendheid.”

Brabant Manager: Hoe proberen jullie je te onderscheiden inzake sponsoring?
Hans Van Kasteren: “We proberen altijd wat extra’s te doen voor onze sponsors. Zo zoeken we altijd naar nieuwe manieren om de markt te bewerken. We leggen onder meer een grote nadruk op het randgebeuren, zoals  sponsordiners, stages en ‘hospitality’. Sponsoring is zeer belangrijk, maar je moet weten wat je doet.”

Brabant Manager: Wat is de ambitie van de ploeg op langere termijn?
Hans Van Kasteren: “Op vlak van sponsoring zullen we op zoek gaan naar een tweede hoofdsponsor. Wat het sportieve beleid betreft, proberen we zoveel mogelijk jong talent de kans te geven om zo een continue instroom en verandering binnen het team te garanderen. Stilstaan is achteruit gaan.”