Holiday on Ice op tournee met Belgische hemel

Eind dit jaar komt de Energia, de nieuwe productie van Holiday on Ice, naar België. Dit verbluffende spektakel kent een belangrijke Belgische inbreng. Het decor dat boven de ijspiste hangt, werd ontworpen en gebouwd door Wicreations uit Tremelo.

Hans Willems.Energia is een interactieve show die het publiek meeneemt op een reis doorheen ruimte en tijd. Boven de ijsbaan hangen een soort ruimteschip (doorsnede: 26 meter) en enkele planeten, waarvan de centrale planeet ook dienst doet als videoscherm. Hans Willems, bedrijfsleider van Wicreations, legt uit.

Brabant Manager: Hoe begin je aan zoiets?
Hans Willems: “Alles begon met het idee van decorontwerper Bart Clement, ook een Vlaming trouwens. Wij werken dat idee technisch uit, rekening houdend met onder meer de wensen van de specialisten van het licht (Luc Peumans ook een Belg) en geluid (Leo Van Den Boogaardt) en met een heleboel andere eisen.”

Brabant Manager: Welke eisen zijn dat zoal?
Hans Willems: “De belangrijkste eisen zijn natuurlijk dat het decor betaalbaar en verplaatsbaar is. Bovendien mag het ook niet te veel wegen, want sommige zalen kunnen slechts 8.000 tot 9.000 kg dragen. En ook niet te licht, want
op het ringvormige ruimteschip wordt er geschaatst.”

Brabant Manager: Ligt er dan ijs op die zwevende ring?
Hans Willems: “Nee. Het centrale ruimteschip is een aluminium structuur waarop een 1.1 meter brede schaatsring van teflon is geplaatst. Hij wordt vooral gebruikt door de clowns.”

Brabant Manager: Was u tevreden over het resultaat?
Hans Willems: “Absoluut. Dat is nu al de vijfde show van Holiday on Ice waarvoor we het decor maken en het is volgens mij de indrukwekkendste. We zijn trouwens voor ons werk genomineerd door TPI, het internationale magazine
voor de evenement- en touringindustrie.”

Marc Van de Velde