Koen Van Hout: Op weg met een milieuvriendelijke SUV

SUV’s worden algemeen beschouwd als brandstofslurpende en dus zwaar vervuilende monsters. Maar dat negatieve beeld behoort stilaan tot het verleden. In oktober brengt Mercedes een dergelijke wagen op de markt waar zogenaamd milieuvriendelijke auto’s nog heel wat van kunnen leren.

Een zuinige SUV bouwen is al geen gemakkelijke opgave, maar voor Mercedes is het volgens Koen Van Hout, director Mercedes-Benz Cars België Luxemburg extra moeilijk. “Wij willen immers geen afbreuk doen aan de traditionele waarden van ons merk, met name veiligheid, comfort en duurzaamheid. Dat zijn nu net de drie dingen die veel gewicht en dus een zware motor vergen. Het is voor ons dan ook een grote uitdaging om die belangrijke basiswaarden te behouden en toch in te spelen op die ecologische trend. De nieuwe GLK-klasse is alvast een mooi bewijs dat we daarin slagen. Bovendien hebben we ook nog enkele zeer verrassende wagens in de pijplijn zitten.”Koen Van Hout, director Mercedes-Benz Cars België Luxemburg.

“Het ziet er dus naar uit dat diesels wel eens de schoonste motoren in het wagenpark zullen worden. Wie had dat 10 jaar geleden durven te voorspellen?”

Blauw is groen

Over de technische en andere kwaliteiten van deze compacte SUV zullen we het hier niet hebben. Het is een Mercedes, punt. Maar het opmerkelijke van deze nieuwe GLK-klasse zit vooral onder de motorkap. De koper kan kiezen uit vier motoren en één ervan is de GLK 220 CDI BlueEFFICIENCY. Voor alle duidelijkheid, bij Mercedes duiden ze hun milieuvriendelijke en dus groene oplossingen aan met Blue. Deze viercilinder dieselmotor van de nieuwe generatie zorgt voor nieuwe normen op het gebied van vermogen, koppel, uitstoot en verbruik. Zo heeft hij genoeg met 6,9 liter per honderd kilometer. Bovendien zijn de motorbouwers erin geslaagd het peil van onbehandelde gassen aanzienlijk terug te dringen. Deze diesel voldoet dan ook nu al aan de toekomstige EU5- uitstootnormen. Opvallend schone prestaties dus en toch stuwt deze viercilinder diesel de GLK in 8,8 seconden van 0 naar 100 km/u en bedraagt de topsnelheid 205 km/u.

CO2 is zo slecht nog niet

Nog volgens Koen Van Hout is rond CO2 een echte hype gecreëerd. “We begrijpen dat niet goed. CO2 is op zich geen gevaarlijk gas. Het giftige koolstofmonoxide en stikstof zijn veel gevaarlijker. Het is daarop dat we ons concentreren. We hebben nu al een superschone BlueTEC-motor op de markt die deze stoffen bijna volledig elimineert. Voorlopig is hij alleen verkrijgbaar op de E-klasse zescilinder diesel, maar dat aanbod wordt uitgebreid naar andere modellen.” Het ziet er dus naar uit dat diesels wel eens de schoonste motoren in het wagenpark zullen worden. Wie had dat 10 jaar geleden durven te voorspellen? En Mercedes heeft nog goed nieuws.

Wachten op de Diesotto

Met de Smart heeft Mercedes nu al een van de zuinigste en schoonste wagens op de markt (3,3 l/100 km, 88 gr/km). Maar alles kan beter. En dus worden binnenkort twee BlueEFFICIENCY (A- en B-klasse) modellen geïntroduceerd met een Start/ Stop-generator. Hierdoor wordt de motor automatisch stilgelegd en weer opgestart aan een rood licht of in de file. Resultaat: een nog lager brandstofverbruik. Binnen afzienbare tijd wordt ook de S 400 BlueTEC verwacht, de allereerste hybride die het beste van twee werelden biedt: elektrische andrijving en een schone dieselmotor. En het beste houden we voor het laatst. Rond 2011 komt Mercedes op de markt met de DIESOTTO-motor in de meest prestigieuze limousineklasse (S-Klasse). In de DIESOTTO-motor worden de beste eigenschappen van een benzine- en een dieselmotor met elkaar verenigd. Deze revolutionaire viercilinder zal hetzelfde koppel en vermogen leveren als een zescilinder van vandaag en zal slechts rond de 5 l/100 km verbruiken. We kunnen nauwelijks wachten.