Supporteren van op de bank

Sinds mei 2007 is Citibank hoofdsponsor van de Rode Duivels. Waarom kiest een bank voor sportsponsoring? En zijn ze tevreden over de resultaten? Michel De Bolle, head of marketing, geeft uitleg.

Citibank“Vroeger deden we nooit aan sportsponsoring. Maar begin 2007 vonden we het noodzakelijk om daar toch mee te beginnen. We hadden wel enkele voorwaarden. Het moest een sport zijn die een breed publiek aansprak, want we hebben 500.000 klanten in België. Het moest ook een activiteit zijn die voldoende mogelijkheden bood om ons te profileren in de markt. En ten slotte moest het ook om een nationale sport gaan, want we hebben 200 kantoren en agentschappen verspreid over het ganse land.”

Brabant Manager: En dus kozen jullie voor de Rode Duivels?
Michel de Bolle: “Ja. Voetbal is een nationaal  thema en een groot deel van de bevolking voelt er zich door aangesproken. Bovendien besloot de vorige sponsor begin 2007 om ermee te stoppen,  wat voor ons een unieke gelegenheid was. Eerlijk gezegd was het op dat moment ook een moedige beslissing. In die periode ging het echt niet goed met de Rode Duivels, iets later werden ze zelfs uitgeschakeld voor het Europees Kampioenschap. Maar toch hebben we het ons nog niet beklaagd, integendeel. Ook al omdat de Rode Duivels daarna een stuk beter zijn gaan spelen.”

Brabant Manager: Sponsoren jullie alleen de nationale ploeg?
Michel de Bolle: “We sponsoren geen andere sport, als u dat bedoelt. Maar we zijn wel sponsor van de hele Belgische Voetbalbond en niet alleen van de Rode Duivels. Op dit moment denken we trouwens aan acties rond jongeren, gebaseerd op het idee van jongeren coachen. Zeker in deze economisch onzekere tijden is het belangrijk dat je je als bank kunt positioneren als adviseur voor de klanten.”

Brabant Manager: Welke sponsoracties heeft Citibank al georganiseerd?
Michel de Bolle: “Voor onze belangrijke beleggingsklanten hebben we de Citigold-formule. Voor hen organiseren we regelmatig allerlei acties. Voor de wedstrijd van de Rode Duivels tegen Spanje, wat overigens een schitterende wedstrijd was, hadden we die klanten uitgenodigd samen met hun partner. Liefst 30% van de Citigold- klanten zijn op de uitnodiging ingegaan, wat nogmaals bewijst dat voetbal een heel breed publiek aanspreekt. En nog een voorbeeld. Voor de laatste wedstrijd mochten we ook de zogenaamde players escorts aanwijzen, de kinderen die samen met de spelers het veld op rennen. We
hadden onze beleggingsklanten laten weten dat ze hun kinderen of kleinkinderen mochten inschrijven. Die plaatsen waren in een mum van tijd verdeeld. En het was een onvergetelijke gebeurtenis voor de kinderen.”

Brabant Manager: Plannen jullie nog andere acties?
Michel de Bolle: “We zijn volop acties aan het plannen om de perioden tussen de wedstrijden te overbruggen. We willen ons nog beter positioneren als de bank die de Rode Duivels ondersteunt, zowel binnen als buiten ons netwerk. We doen dat trouwens onder de slogan ‘Wij supporteren vanop de bank’.”

Brabant Manager: Eindconclusie?
Michel de Bolle:  “Heel tevreden. De klantenacties die we organiseren rond deze sponsoringkennen een heel goede respons. En bovendien zijn de successen van de Rode Duivels positief voor ons merkimago. We hebben trouwens ook een individueel contract afgesloten met Moussa Dembele. Toen we hem contacteerden was hij nog niet zo bekend. Nu wordt hij algemeen beschouwd als een van
de grote beloften van ons voetbal. Dus ook dat was een goede beslissing. Bovendien past hij ook goed bij ons imago. Hij is heel matuur, tweetalig en straalt diversiteit uit. Iets waar we ons perfect in
kunnen vinden.”