Sven Nys start 2009 in de kleuren van het Landbouwkrediet

In april 2008 raakte bekend dat Sven Nys vanaf januari 2009 de kleuren van het Landbouwkrediet zou verdedigen. De ploeg, die zich tot dan louter op het klassieke wielrennen had geconcentreerd, maakte daarmee de ambitie waar om in het veldrijden te stappen. Gérard Bulens die sinds 1988 actief is in de wielersport, is een trotse teammanager die veel belang hecht aan een goede verstandhouding met de sponsors van zijn team, het Landbouwkrediet – Colnago – Tönissteiner Cycling Team.

Brabant Manager: Wat is volgens u de impact van het succes van het veldrijden op sponsoring?
Gérard Bulens: “Veldrijden is in de eerste plaats vooral een Belgisch en zelfs Vlaams verhaal. De sport kent ook in Italië en Frankrijk wel de nodige bijval, maar de organisatie is er toch eerder beperkt. Dat maakt dat vooral Vlaamse bedrijven geïnteresseerd zijn om hun bedrijfsnaam te koppelen aan het veldrijden. De budgetten zijn dan ook eerder beperkt.”

Brabant Manager: Wat is het geheim van een succesvolle samenwerking tussen een ploeg en zijn sponsors?
Gérard Bulens: “Het gaat er vooral om de tijd te nemen om een bedrijf en de mensen erachter te leren kennen alvorens met hen in zee te gaan. Alleen zo kom je volgens mij tot een goede, solide band, wat zich vertaalt in een succesvolle samenwerking. Sponsoring is meer dan geld uitgeven, het vereist ondersteuning en een actieve relatie tussen de verschillende partners.”

Gérard Bulens: “De lonen van de sporters liggen relatief laag in vergelijking met bijvoorbeeld het voetbal.”Brabant Manager: Welke zijn de ambities voor de ploeg op lange termijn?
Gérard Bulens: “Op dit moment hebben we een planning van drie jaar voor zowel sponsors als atleten. Gedurende die periode zijn we dus verzekerd van onze toekomst. Gezien de huidige crisis breekt er een periode aan waarin het moeilijk zal worden om sponsors te vinden, al is het voor bedrijven misschien wel hét moment om hun imago te koppelen aan een ploeg, omdat een crisis ook opportuniteiten met zich meebrengt. Sowieso is de wielersport een zeer interessante keuze. De ploeg draagt de naam van het bedrijf van de hoofdsponsor en de lonen van de sporters liggen relatief laag in vergelijking met bijvoorbeeld het voetbal.”