Tenten die de wereld rond vliegen

Hoewel Veldeman in de jaren ‘60 van vorige eeuw startte met het verhuren van klassieke ‘push poletents’, legde de firma zich in de loop der jaren steeds meer toe op de productie van innovatieve overdekkingsoplossingen met aluminium frames als basis. Vandaag profileert het bedrijf zich als ontwikkelaar en producent, die met verschillende producten de wereldwijde markt betreedt. Brabant Manager besprak met sales en marketing manager Ludo Ost de toepassingsgebieden van Veldeman’s structurele toepassingen.

Tenten die de wereld rond vliegen

Brabant Manager: tegenwoordig gebruikt Veldeman de tagline ‘structure solutions’, terwijl er vroeger voor ‘tent technology’ werd geopteerd. Waarom die verandering?
Ludo Ost: “Het woord ‘tent’ heeft ons inziens een nogal negatieve betekenis en doet eigenlijk tekort aan de veelzijdigheid van de overdekkingsoplossingen die we vandaag aanbieden. In 1984 zijn we systematisch begonnen met tijdelijke, semipermanente en permanente overdekkingen op basis van aluminium frames. Het gebruik van aluminium bood vele voordelen op het vlak van flexibiliteit en afwerking, terwijl de stevigheid en stabiliteit niet moesten onderdoen voor gebouwen. Veldeman behoort ondertussen tot de top van de wereld als het aankomt op overdekkingen.”

Brabant Manager: Voor welke toepassingen worden jullie structurele overdekkingen zoal gebruikt?
Ludo Ost: “We werken met een viertal categorieën om de toepassingsgebieden van onze producten te illustreren; ‘sports and leisure’, ‘logistics and industrial’, ‘events and exhibition’ en ‘tent rental companies’. We fabriceren héél wat overdekkingstoepassingen die we verkopen aan tentverhuurbedrijven.”

Brabant Manager: Stel, ik ben de organisator van een groots evenement. Is Veldeman dan de partner bij uitstek?
Ludo Ost.Ludo Ost: “Ja, we kunnen op dat vlak een pak referenties voorleggen. Veldeman maakte in het verleden overdekkingen voor de meest uiteenlopende vormen van beurzen, festivals, fuiven en privéfeesten. Laatst verzorgden we nog de ruimte voor de festiviteiten rond 100 jaar RSC Anderlecht en voor het 250-jarig bestaan van vrachtwagenconstructeur MAN in Duitsland bouwden we een designvolle hal midden op een prestigieus historisch binnenplein. Dat was een huzarenstukje.”

Brabant Manager: Veldeman investeert enorm in onderzoek en ontwikkeling, wat moeten we ons daar bij voorstellen?
Ludo Ost: “Met een aluminium frame kunnen we inmiddels een ruimte van 50 meter vrij overspannen. Zoiets moet echter steunen op correcte materiaalkeuzes en rigoureuze berekeningen. We zijn één van de weinige ter wereld die de ‘Tensioned Fabric Structure’ (TFS) gebruikt. Daarmee genieten we een groot concurrentievoordeel. Zulke realisaties vloeien voort uit ons innovatief onderzoek.”

Brabant Manager: Jullie constructies zijn ook geschikt voor sporthallen. Waarom zou bijvoorbeeld een tennisclub moeten kiezen voor Veldeman?
Ludo Ost: “We hebben verschillende argumenten. Onze constructies kunnen snel gerealiseerd worden en de lichtinval in onze sporthallen is uniformer en natuurlijker dan bij klassieke hallen. De verankeringsmethoden die we gebruiken zijn goedkoper en fl exibeler. Ook de club van Justine Henin koos vorig jaar voor Veldeman.”

Brabant Manager: Dus Veldeman bouwt zowel tijdelijke als permanente overdekkingsconstructies?
Tenten die de wereld rond vliegenLudo Ost: “Inderdaad. De sporthallen die we bouwen zijn uiterst geschikt voor permanent gebruik. Maar het kan ook voor zeer tijdelijk. In de logistiek en de industrie hebben we daar veel ervaring in. Stockage, opslag, extra bedrijfs- of winkelruimte, dat kan allemaal. Met Boeing en Airbus hebben we overigens een exclusief contract. Zodra er ergens ter wereld een vliegtuig dringend hersteld moet worden, vliegen wij er onmiddellijk een overdekking heen.”

Sascha Luyckx