We mikken op omzet van miljard euro in 2010

Walter Benelux lanceert nieuw logo

Walter is dood, leve Walter! De producent van gereedschappen voor metaalverspaning heeft een nieuw logo en een nieuw doel voor ogen: in 2010 wil het bedrijf wereldwijd in de top drie staan met een omzet van een miljard euro.

François Birkle, directeur voor West-Europa.Walter Benelux – met hoofdzetel in Zaventem – heeft een omzet van 15,5 miljoen euro. Dat cijfer is de laatste jaren alleen maar omhoog gegaan. Wereldwijd zit Walter vandaag aan 560 miljoen euro. De firma Walter is één van de toonaangevende bedrijven in de sector van de metaalbewerking. Ze werd opgericht in 1919 en ontwikkelt, produceert en verkoopt gereedschappen voor de metaalverspaning, zoals boren, frezen, draaien en zo meer. De hoofdzetel en de voornaamste fabrieken bevinden zich in het Duitse Tübingen, maar er zijn vertakkingen over heel de wereld. Wereldwijd telt Walter 2.800 medewerkers en 50 filialen.

“Met de gebundelde competentie van onze drie merken zetten wij een nieuwe maatstaf in de verspaningswereld. Ze verenigen 300 jaar ervaring en kennis.”

Omzet verdubbeld

“De laatste vijf jaar is de omzet verdubbeld,” weet François Birkle, directeur voor West-Europa. “Ons doel is een omzet van een miljard euro te realiseren in 2010. We mikken daarmee naar de top drie in onze sector. Hoe doen we dat? Door onze merken Walter, Titex en Prototyp echt te bundelen. Zo bieden we onze klant niet alleen onze producten maar een totaaloplossing.” De groei heeft onder meer te maken met de groei van de markt. De vraag naar degelijk gereedschap voor metaalbewerking in China, de Verenigde Staten en de voormalige Oostbloklanden zit in de lift. Maar dan nog kan een verdubbeling van de omzet op amper twee jaar tijd niet zomaar, beseft ook François Birkle. Hij sluit een acquisitie niet uit. Details hierover kan hij nog niet kwijt.

Nieuwe huisstijl

Walter BeneluxHet ambitieuze doel gaat gepaard met een nieuwe huisstijl. Het geel-groene logo verdwijnt en maakt plaats voor een strak en toch ook kleurrijk merkteken. “De kleuren verwijzen naar onze drie merken. Groen voor Walter, rood voor Titex en geel voor Prototyp. Je ziet dat er nog ruimte is om er een vierde kleur aan toe te voegen,” merkt François Birkle op. Het strakke lettertype van het logo is geen bestaand type. Het werd speciaal ontworpen voor Walter. Het logo verschijnt op de verpakking, de briefhoofden, zelfs het gereedschap zelf. “Overal waar de mensen met Walter in aanraking komen, zullen ze ons logo te zien krijgen. Het wordt het uithangbord van de nieuwe Walter,” stelt François Birkle. Peter Witteczek, voorzitter van de Raad van Bestuur, benadrukt dat het nieuwe logo en de nieuwe aanpak de drie merken niet helemaal opslorpt. “Met de gebundelde competentie van onze drie merken zetten wij een nieuwe maatstaf in de verspaningswereld. Ze verenigen 300 jaar ervaring en kennis.” Groter gebouw De groei van Walter is ook in Zaventem te merken. Walter Benelux was al zo’n negen jaar gevestigd in een gebouw in het bedrijventerrein Horizon langsheen de Leuvensesteenweg. Onlangs verhuisde de firma naar een groter, comfortabel gebouw aan de  Romboutsstraat op amper enkele honderden meter van het vorige pand. De ligging in Zaventem is een troef gezien de nabijheid van de luchthaven.

Bart Claes