We zijn een grote club met veel aandacht voor kleine bedrijven

Royal Sporting Club Anderlecht vierde vorig jaar zijn 100ste verjaardag. Lang terugblikken is echter niets voor de club, die liever naar de toekomst kijkt. Zopas maakte het bestuur bekend dat het zijn Constant Vanden Stockstadion zal uitbreiden tot zo’n 30.000 plaatsen. De uitbreiding komt er nadat meerdere voorstellen voor de bouw van een nieuw stadion telkens negatief werden onthaald. Tijd om even aan te kloppen bij Chris Lioen, commercieel directeur van de Brusselse voetbalclub.

Royal Sporting Club Anderlecht

Brabant Manager: Er is een tijd sprake geweest van een gloednieuw stadion. Wordt dat idee, nu men uitbreidingsplannen heeft, voorgoed opgeborgen?
Chris Lioen: “Goh, we hebben de afgelopen jaren al meerdere keren plannen op tafel gelegd, maar altijd liep er wel wat mis, op gemeentelijk of nationaal niveau. Er waren onder andere plannen voor een nieuw stadion op het Klein Eiland of in Neerpede, maar jammer genoeg kregen we nooit groen licht. Mocht de Belgisch-Nederlandse kandidatuur voor het organiseren van het WK Voetbal 2018 worden goedgekeurd, zou een nieuw stadion er pas rond 2016 komen. Zo lang kunnen wij niet meer wachten, willen we onze ambities om terug tot de Europese top te behoren, waarmaken. Voorlopig hebben we onze plannen opgeborgen en gaan we voor een oplossing op korte termijn. Dat heeft alles te maken met de Europese normen die in 2012-2013 van kracht worden. Langer wachten zou voor de club ongezond zijn. Dus hebben we nu onze zinnen gezet op de uitbreiding van ons huidige stadion. Hiermee hopen we onze capaciteit te kunnen uitbreiden tot en met 30.000 plaatsen. Meer is niet haalbaar, we willen problemen met de omwonenden vermijden.”

Brabant Manager: Wanneer komt de geplande uitbreiding er?
Chris Lioen: “Op dit moment wordt er gesleuteld aan de  plannen voor onze uitbreiding. Bedoeling is om een eerste fase uit te voeren vanaf de zomer van 2011 en de tweede fase in de zomer van 2013. Voor de uitbreiding hebben we een budget van zo’n 40 miljoen euro voorzien.”

Imago

Brabant Manager: Inzake sponsoring hebben jullie enkele zeer trouwe sponsors. Hoe verklaart u dat?
Chris Lioen: “We hechten bijzonder veel belang aan zulke langetermijnrelaties. Zo is Fortis al 28 jaar een vaste commerciële partner en Adidas zelfs al 32 jaar. Toch willen deze klinkende namen niet zeggen dat we enkel interesse hebben in een samenwerking met grote bedrijven. Ook kleinere commerciële partners zijn van harte welkom, ook al hebben we niet meteen dat imago. Maar laten we dat misverstand via deze weg voor altijd uit de wereld helpen. Ook kleinere bedrijven zijn van harte welkom, ons gaat het in de eerste plaats om de kwaliteit die men levert.”

“Onze club telt vandaag 400 businessklanten: je kan je wel voorstellen dat daar een hele machine moet achterzitten, wil je alles op wieltjes laten lopen.”

Brabant Manager: Hoe hebt u sportsponsoring in de loop der jaren zien evolueren?
Chris Lioen: “De sponsoring in onze sector is veel complexer geworden. Je moet vandaag als club veel proactiever te werk gaan, wil je een efficiënt sponsoringbeleid voeren. Je moet innovatief, creatief en commercieel interessant weten te blijven. Bovendien willen partners vandaag ook dat de club dichter bij hen staat, dat we meer contact met hen hebben. Bedrijven zijn veeleisender geworden. Onze club telt vandaag 400 businessklanten: je kan je wel voorstellen dat daar een hele machine moet achterzitten, wil je alles op wieltjes laten lopen. En het wordt dus alleen maar drukker de komende jaren…”