Alfa Bouw – “Wij bouwen sleutel-op-de-deur voor de voedingssector”

Een bouwfirma vinden die meer ervaring heeft in de voedingssector lijkt ons bijzonder moeilijk. Al sinds de oprichting 25 jaar geleden richt Alfa Bouw zich op dit specifieke klantensegment. “Honderden elementen – details én structurele zaken – vereisen extra aandacht wanneer je ontwerpt of bouwt voor een voedingsbedrijf,” vertelt stichter-zaakvoerder Roger Van Hertum. “Als je dit niet goed doet, loopt het onvermijdelijk mis. Vanuit onze knowhow denken wij mee met de bouwheer en vertalen wij zijn bedrijfsactiviteiten naar een perfect ontwerp.”

Roger Van Hertum.

Al snel na de opstart in 1987 kreeg Alfa Bouw de unieke kans om een uitdagend project te realiseren voor Horeca Van Zon. “Na deze eerste opdracht groeiden wij uit tot hun vaste bouwpartner voor alle aannemingswerken,” blikt Roger Van Hertum terug. De opening van het Horecaforum in Beringen eind 2010 vormde het voorlopige hoogtepunt van de jarenlange samenwerking met deze Limburgse horecaleverancier. “Zonder dat Van Zon één dag moest sluiten, hebben wij dit horecacenter in Beringen op een recordtempo volledig vernieuwd en uitgebreid.”

Tot 40% van orderboekje
Na de eerste geslaagde projecten voor Van Zon volgden snel andere grote namen zoals Van Reusel Snacks en Van Hout Horeca. “Ook voor hen realiseerden we in de loop der jaren talrijke nieuwbouw- of uitbreidingsprojecten. Daarnaast bouwden we vestigingen voor bedrijven uit uiteenlopende voedingssectoren zoals groenten en fruit, kant-en-klaarmaaltijden, vlees- en visverwerking en groothandels. De voedingssector vult 30 tot 40% van ons orderboekje.”

Naar het buitenland
De naam en faam van Alfa Bouw in de voedingswereld overstegen na enkele jaren de landsgrenzen. “In 1995 hebben we een volledige nieuwbouw uitgetekend en opgeleverd voor cateringbedrijf Maison Van Den Boer in het Nederlandse Veghel. In dit project kwamen alle facetten van de voedingsnijverheid aan bod, zoals los- en laadkades, een slagerij en een bakkerij. We realiseerden er onder meer ook een eigen wasserij, gaarkeukens, diepvries- en koelruimtes en een kantoorgedeelte. Dit megaproject leidde tot andere uitdagende opdrachten in Nederland. Ons werkgebied reikt inmiddels tot een 150-tal kilometer rond onze eigen vestiging in Hamont.”

Totaalaanpak
Alfa Bouw staat garant voor een totaalaanpak. “Een opdrachtgever wandelt hier binnen en vertelt over zijn activiteiten. Vanuit onze jarenlange ervaring vertalen wij zijn bedrijfsactiviteiten naar een passend ontwerp, maximaal gericht op het beschikbare budget. Samen met de bouwheer maken we alle nodige keuzes voor de materialen. Uiteindelijk leveren wij de volledige bouw sleutel-op-de-deur af, inclusief alle technieken, vries- en koelkamers, laadkades, hygiënesassen, automatische deuren,… Wij houden rekening met de strengste voedingsnormen. Na de verhuis kan de bouwheer meteen beginnen bakken, snijden, koelen, verwerken of eender wat,” besluit Van Hertum.