Alterimmo – “Investeren in vastgoed blijft een hoog rendement opleveren”

Door de stijgende financiële lasten en de omwenteling naar meer eenoudergezinnen en dus een beperkter budget, zullen u en ik, anders gaan bouwen en wonen. Dat stelt Fabienne Kusters, zaakvoerder van vastgoedkantoor Alterimmo. “In het huidige economische klimaat is investeren in vastgoed een erg verstandige beslissing,” beklemtoont ze.

Fabienne Kusters: “Juist omwille van de crisis biedt vastgoed op dit moment méér zekerheid.”
Fabienne Kusters: “Juist omwille van de crisis biedt vastgoed op dit moment méér zekerheid.”

Is investeren in vastgoed vandaag een volwaardig alternatief voor traditionele beleggingen?
“Inderdaad. Juist omwille van de crisis biedt vastgoed op dit moment méér zekerheid. Prijzen van woningen en vooral bouwgronden vertonen al jaren een stijgende lijn. En voorlopig blijft dit zo, zij het minder uitgesproken dan voorheen. Investeren in onroerend goed levert nog steeds een relatief hoog rendement op in verhouding tot het beperkte risico.”

“Kopers en verkopers komen vandaag voorzichtiger, beter geïnformeerd en kritischer naar ons toe.”

Speelt een vastgoedmakelaar nog dezelfde rol als vroeger?
“Neen. Kopers en verkopers komen vandaag voorzichtiger, beter geïnformeerd en kritischer naar ons toe. De vastgoedmaterie is bovendien behoorlijk complex geworden. Wij moeten harder werken (lacht), maar vooral ‘vakkundiger’ te werk gaan om een transactie naar ieders tevredenheid rond te krijgen. Maar juist hierin zie ik persoonlijk een opportuniteit om als professioneel makelaar een unieke meerwaarde te leveren.”

Merkt u veranderingen in de ‘aard’ van vastgoed?
“Absoluut. De traditionele manier van bouwen, wordt onhoudbaar. Dit komt deels door de stijgende bouw- en vastgoedprijzen, de verhoogde financiële lasten en de steeds bijkomende opgelegde milieu- en ecologische normen, die bouwen én wonen duurder maken. Zo wordt volledige passieve woningbouw verplicht tegen 2021.”

“Ook de omwenteling in de gezinssamenstelling brengt heel wat vernieuwing met zich mee. Door het stijgend aantal eenoudergezinnen ontstaat er nood aan meer compacte en praktische ‘woonconcepten’. Denk hierbij aan leefgemeenschappen, of noem het maar ‘serviceflats voor gezinnen’. Gedeelde kosten voor babysit-, boodschappen- of schoonmaakdienst, tuinonderhoud, centrale speelruimte of zwembad. De inhoud van klassieke luxe evolueert dus, maar zal niet moeten inboeten op levenskwaliteit.”

Hoe speelt de bouwsector hier op in?
“Bouwpromotoren en architecten moeten oor hebben naar deze noden. Als professioneel vastgoedkantoor voelen wij deze trends aan en anticiperen wij hierop. In praktijk blijkt het alvast erg nuttig om gespecialiseerde vakmensen die een nieuwbouwproject aan de ‘man moeten brengen’ reeds vanaf de ontwerpfase mee om de tafel te zetten.”

Hoe komt Alterimmo aan deze knowhow?
“Wij doen niets anders dan verkoop! Ons Certes-label als kwaliteitskeurmerk is daarbij een extra-troef. De ervaringsuitwisseling onder de Certes-kantoren in Vlaanderen zorgt voor een extensieve voeling met de markt. Deze expertise verschaft ons een diepgaand inzicht waarbij onze klanten een enorm voordeel winnen.”

Voor meer info over dit kwaliteitslabel: www.certes.be

Alter logo zwart- met goede rood 02Koeltorenlaan 11B3 – 3550 Heusden-Zolder – T 011 53 35 53 – F 011 81 53 35 – info@alterimmo.bewww.alterimmo.be