Bart Soetaers: JCI-Award beloont onze teamspirit

Bart Soetaers is Limburgse Jonge Ondernemer van het Jaar

Bart Soetaers, gedelegeerd bestuurder van BKM, nam eind april in het Provinciehuis de JCI-Award in ontvangst, waarmee hij werd verkozen tot Limburgse Jonge Ondernemer van het Jaar. Gestart als ‘telefoonwinkel’/ eenmanszaak op de hoek van de Maastrichterstraat in Hasselt, bouwde hij BKM in een periode van 12 jaar uit tot een uit de kluiten gewassen bedrijf met een 60-tal medewerkers. De award is volgens Bart Soetaers vooral een erkenning voor de inspanningen die het BKM-team in de afgelopen jaren heeft geleverd.

Winnaar Bart Soetaers van BKM en gouverneur Steve Stevaert bij de trofee.De Award Jonge Kamer Limburg, een Winnaar Bart Soetaers van BKM en gouverneur Steve Stevaert bij de trofee. organisatie van de JCI-afdelingen in Limburg, werd dit jaar voor de tiende keer uitgereikt. Christa Jouck (Infraligne), Koen Lemmens (Karting Genk), Bert Meewis (De Slagmolen) en Mario Timmers (Woutim) waren de andere  genomineerden, naast winnaar Bart Soetaers van BKM.

Limburg Manager: Kan u de kernactiviteiten van BKM kort omschrijven?
Bart Soetaers: “We steunen als bedrijf op vier pijlers: ‘voice networks’, ‘data networks’, ‘mobile solutions’ en ‘office automation’. ‘Voice networks’ levert alles wat met telefoonsystemen te maken heeft, ‘data networks’ staat in voor switchen, routers, security, wireless, mobility en servers, ‘mobile solutions’ doen we als Proximus business center en ‘office automation’ is er voor alles met betrekking tot copiers, printers, scanners en faxen. De hoofdzetel is op de Hasseltse grote ring gevestigd, maar we hebben ook filialen in Gent, Luik en Antwerpen. We ontplooien onze activiteiten hoofdzakelijk in Vlaanderen. Brusselse klanten bedienen we via onze Antwerpse vestiging.”

Limburg Manager: Wat zijn de troeven van het bedrijf??
Bart Soetaers: “Het aanbieden van one-stop-shop oplossingen, zonder enige twijfel. De klanten kunnen bij ons terecht voor elk van de vier hierboven beschreven pijlers. Kortom, ze hebben één aanspreekpunt voor alles wat met kantoorautomatisering, telecommunicatie en IT te maken heeft.”

Limburg Manager: Hoe onderscheidt BKM zich van andere spelers in de markt?
Bart Soetaers: “We zijn actief in een competitieve markt, zodat we het verschil moeten maken met ons team van hoogopgeleide en gemotiveerde medewerkers. We beschikken over een goed uitgebouwd dynamisch team, met een gemiddelde leeftijd van slechts 32 jaar. Nieuwkomers hebben dikwijls voordien al bij ons stage gelopen, want we onderhouden goede banden met het onderwijs. De beste mensen krijgen een contract voorgelegd en worden vervolgens vakkundig opgeleid.”

Tot 25% groei per jaar

Limburg Manager: Had u verwacht dat u de JCI-award in de wacht zou slepen?
Bart Soetaers: “Helemaal niet, want de vijf kandidaten waren allen op hun terrein erg verdienstelijk. Bovendien zaten er een paar mooie zakelijke succesverhalen tussen. Ik vermoed dat bij de toekenning heeft meegespeeld dat ik met BKM in een allesbehalve makkelijke sector actief ben. Anderzijds kunnen we ook mooie groeicijfers voorleggen. De voorbije jaren realiseerden we op jaarbasis een gemiddelde groei met 20 tot 25% en dat is het werk van het hele team. Ik beschouw de JCIAward daarom op de eerste plaats als een beloning van onze teamspirit.”

Limburg Manager: Levert de award ook iets concreet op?
Bart Soetaers: “Zeker, op de eerste plaats vormt het de erkenning van jarenlang hard werken. Daarnaast is het een stimulans voor de medewerkers. En ten slotte mag ook het publiciteitseffect niet over het hoofd gezien worden. Eerlijk is eerlijk: het is een mooi visitekaartje voor ons bedrijf.”

“We willen op een gezonde manier blijven groeien en iedere opportuniteit in de markt overwegen.

Limburg Manager: Hoe zien de toekomstplannen er uit?
Bart Soetaers: “We willen op een gezonde manier blijven groeien en iedere opportuniteit in de markt overwegen. Of die kansen zich regelmatig aandienen? Natuurlijk, het is alleen kwestie van ze te zien en ze aan te durven.”

Limburg Manager: Jef Machiels is uw schoonvader.Vraagt u hem soms om advies?
Bart Soetaers: “Ja, dat is niet meer dan logisch. Ik heb nu eenmaal de eer en het genoegen om in zijn schaarse vrije momenten regelmatig met Jef Machiels aan dezelfde tafel te mogen zitten. Ik steek ideeën van hem op en luister goed wat deze ervaren ondernemer te vertellen heeft.”

J.S.