Berrentec – Gratis groene energie voor uw bedrijf

Berrentec uit Beringen bestaat amper één jaar en heeft toch al een megaorder in de wacht gesleept waar vele concurrenten jaloers op zijn. Het bedrijf zoekt namelijk twee miljoen m² dakoppervlakte – bij voorkeur van Limburgse bedrijven – om zonnepanelen te stallen. “De opstalgever krijgt in ruil heel wat voordelen. Geen enkel bedrijf heeft al bedankt voor ons aanbod,” zegt zaakvoerster Marina Doggen.

Marina Doggen.

Samen met haar dochter Tine staat Marina Doggen aan het hoofd van Berrentec, een samenvoeging van Berrevoets Energy Technics. Het bedrijf verkoopt en plaatst zonnepanelen, de telefoon staat er sinds afgelopen zomer roodgloeiend. Het Nederlandse investeringsbedrijf Hofland Tol wil samen met Berrentec tegen volgend jaar voor minimum 26 megawatt aan zonnepanelen leggen, indien mogelijk zelfs meer. “Dit is een gigantisch project dat tewerkstelling voor enkele honderden werknemers met zich zal meebrengen, dit is bij externe bedrijven. We krijgen de steun van het provinciebestuur en proberen zoveel mogelijk Limburgse bedrijven hiervan te laten meegenieten,” zegt zaakvoerster Marina Doggen. “De opstalgever krijgt flink wat voordelen. Het bedrijf krijgt 20 jaar gratis energie in overeenstemming met de opbrengst van de zonnepanelen op het dak.”

De voorbereiding van het dossier en plaatsing van de fotovoltaïsche cellen gebeurt van A tot Z door Berrentec. “Eerst bekijken we het dak, vervolgens maken we een stabiliteitsstudie op, plaatsen de panelen en stellen achteraf nog een rapport op over de efficiëntie,” aldus Marina Doggen. “Zelfs van het onderhoud hoeft de bedrijfsleider zich niets aan te trekken. Onze investeerders halen hun winst uit de groenestroomcertificaten. Voor veel bedrijven is dit een buitenkans. Om de Kyoto-normen te halen, zal iedereen vroeg of laat moeten investeren in groene energie. Dankzij ons voorstel kan elk bedrijf met een minimum dakoppervlak van 1.500 m² zich een groen profiel aanmeten. Na 25 jaar recht van opstal bestaat zelfs de mogelijkheid om het systeem over te nemen.”

Ondanks het nog prille bestaan van Berrentec was de deal met de Nederlandse investeerders snel beklonken. “Ze hadden gehoord dat we goed en betrouwbaar werk leveren en dat onze producten top zijn. Dat volstond blijkbaar.”

Vrouwen aan de macht

Bij Berrentec staan de vrouwen aan de top. “Wij zien dat alvast als een troef,” lacht Marina. “Bedrijven die door een vrouw geleid worden, gaan veel pragmatischer te werk. Wij besparen onze klanten de uitgebreide technische uitleg en leggen het accent op de praktijk. We zeveren niet en spelen kort op de bal. Berrentec heeft nog heel wat interessante groene projecten in de pijplijn zitten, waar we binnenkort mee naar buiten zullen treden. Wij denken op lange termijn en werken met een persoonlijke aanpak. Ikzelf leg steevast de eerste contacten met onze klanten. Ik wil zelf weten welk vlees ik in de kuip heb en hoe de toekomst er voor mijn klanten uitziet. Berrentec denkt niet louter aan de verkoop van zonnepanelen, maar gaat na of het wel een goede oplossing is voor de klant. Gelukkig komen we er meestal snel uit, want voor het milieu wordt het stilaan vijf over twaalf.”

Koolmijnlaan 181, 3582 Beringen
Tel.: 011-75 61 45, www.berrentec.be